Με την ένταση στη Μέση Ανατολή να μη λέει να κοπάσει. Ο πόλεμος των δώδεκα ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπαίνει σε νέα φάση μετά την άτυπη κατάπαυση πυρός, καθώς η Τεχεράνη ενημέρωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε νέες επαφές με τη Μόσχα και ταυτόχρονα δηλώνει ότι αντικατέστησε τα αντιαεροπορικά συστήματα που είχαν υποστεί ζημιές στον πόλεμο με το Ισραήλ. Στο μεταξύ, υπάρχει η πληροφορία ότι προγραμματίζεται νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ του Ιράν και των Ευρωπαϊκών χώρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία).
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον Αλί Λαριτζανί, υψηλόβαθμο σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θέματα γύρω από το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ: «Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας για σταθεροποίηση της περιοχής και επιδίωξη μιας πολιτικής επίλυσης θεμάτων που συνδέονται με τις δραστηριότητες του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας». Πρόκειται για μια απαίτηση του Ιράν προκειμένου να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ακόμη και χθες ότι έχει καταστρέψει τις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Παράλληλα, το Ιράν με νέο του μήνυμα υποστηρίζει ότι αντικατέστησε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που είχαν υποστεί ζημιές στη διάρκεια των βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τον Ιούνιο το Ισραήλ. «Ο σιωνιστής εχθρός επιδιώκει να καταστρέψει τις ικανότητες άμυνας του Ιράν και ορισμένα από τα αμυντικά συστήματά μας υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής επιχειρήσεων του ιρανικού στρατού Μαχμούντ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.
«Όμως, χάρη στις προσπάθειες των συντρόφων μου, τα συστήματα όπου υπέστησαν ζημιές αντικαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες», πρόσθεσε ο Μαχμούντ Μουσαβί, χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Να σημειωθεί ότι η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα περιλαμβάνει συστήματα όπως το Bavar-373 και το Khordad-15, που κατασκευάζονται στη χώρα, και σχεδιάστηκαν για να αντικρούουν πυραύλους και αεροσκάφη.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε εγκαταστήσει το 2016 ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, μετά την επίτευξη το 2015 συμφωνίας στη Βιέννη για το πρόγραμμά του πυρηνικής ενέργειας με τις μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες).