Σήμερα Πέμπτη (2 Ιουνίου), ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κω, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά και με τους τουριστικούς φορείς του νησιού. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ψέριμο.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αστυπάλαια για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί».

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο λιμάνι του νησιού.

Κοντά στους ακρίτες

Οι έξι λέξεις «ψυχραιμία της ισχύος, αυτοπεποίθηση του δικαίου», τις οποίες επέλεξε σε μια αποστροφή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνουν, όπως γράφουν σήμερα τα “Νέα” σε ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, το γενικό περίβλημα για τον τρόπο απάντησης της Αθήνας προς την Τουρκία στη φάση έξαρσης της έντασης με σχεδόν καθημερινή εριστική ρητορική από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επειτα από διαδοχικές επαφές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με ενημέρωση περιφερειακών συμμάχων και εταίρων στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ο Μητσοτάκης αποφάσισε διπλή παρέμβαση από Βρυξέλλες και Ρότερνταμ για να σηκώσει ουσιαστικά το γάντι που συνέχισε και χθες να του πετά ο τούρκος πρόεδρος – ακόμα και επί προσωπικού, κλείνοντας όλα τα κανάλια επικοινωνίας.

Η τακτική της διεθνοποίησης του ζητήματος «με ψυχρό τρόπο», δηλαδή με προβολή στοιχείων στη βάση του διεθνούς δικαίου και συνθηκών, θα συνεχιστεί μπροστά σε δύο προγραμματισμένους προς το παρόν σταθμούς του Ιουνίου.

Ο πρώτος είναι η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες (23-24 Ιουνίου), κατά την οποία η Αθήνα δεν θέλει απλώς επίσημη συζήτηση για την Τουρκία αλλά θα διεκδικήσει επιπλέον και ρητή καταδίκη των ενεργειών της στο κείμενο συμπερασμάτων, εφόσον η Αγκυρα επιμείνει στην ίδια στρατηγική. Ο δεύτερος σταθμός είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου), με τον Μητσοτάκη να προτάσσει ήδη τη σημασία αποφυγής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό…», όπως το έθεσε από την Ολλανδία.

Ως «σταθμός», υπό την έννοια της προβολής συμβολισμών, ερμηνεύεται και η απόφαση του Πρωθυπουργού για περιοδεία – εξπρές, σήμερα, σε Κω και Ψέριμο, όπου αναμένονται επαφές με αυτοδιοικητικούς, φορείς και κατοίκους, πριν από τη μετάβασή του το απόγευμα στην Αστυπάλαια.

Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο στόχαστρο του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων και εσχάτως του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η Κως μαζί με άλλα μεγάλα κατοικημένα νησιά περιλαμβάνεται στον «χάρτη» των τουρκικών υπερπτήσεων, που ο Πρωθυπουργός και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών παρουσιάζουν πια στους συνομιλητές τους, χτυπώντας επίσης το τουρκικό «δόγμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αυτό που ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη».

Ο ίδιος από το Μαστιχάρι της Κω θα μεταβεί στην ακριτική Ψέριμο, πέντε χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του. Τότε, χειμώνας του 2017, είχε βρεθεί μεταξύ άλλων στο φυλάκιο του νησιού για σήματα στήριξης της πολιτείας στους κατοίκους και εμπιστοσύνης της κοινωνίας στις Ενοπλες Δυνάμεις.