Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για τη υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ .
Την ίδια ώρα, το γενικό λογιστήριο του κράτους κάνει πρόβα για τις πληρωμές που θα γίνουν με κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Υπολογίζεται ότι το μηνιαίο κόστος θα φτάσει στα τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρώ και η προσμονή των πρώτων «ενέσεων» από τις Βρυξέλλες μέσω του προγράμματος SURE είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Άλλωστε, μετά την προσθήκη της επιδότησης κατά 60% και των εργοδοτικών εισφορών, το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 1 δις ευρώ και μάλιστα χωρίς να καλύπτει το τελευταίο δίμηνο του έτους, πλην των εξαιρέσεων για τις αερομεταφορές και τις συναφείς δραστηριότητες.
Η επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 60% της διαφοράς του «καθαρού» μισθού των εργαζομένων, που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, δεν θεωρείται έκτακτη αποζημίωση, έτσι ώστε να μένει αφορολόγητη. Η επιδότηση αυτή έχει τη μορφή μισθού, έστω από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ως εκ τούτου φορολογείται με τις ισχύουσες διατάξεις.
Βήμα-βήμα οι οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου στην ΕΡΓΑΝΗ
Το ηλεκτρονικό έντυπο υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Αιτήσεις – Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] – [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε νέα Αίτηση-Δήλωση, πατήστε εδώ:
Το έντυπο υποβάλλεται μόνο από το παράρτημα [0 – ΕΔΡΑ] της επιχείρησης- εργοδότη. Έτσι, όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία: α) (Δ.Ο.Υ. ή β)μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα ΕΦΚΑ για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον ΕΦΚΑ, θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.
Στα ειδικά πεδία καταχωρείται ο αριθμός των συμβατικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 40). Στη συνέχεια καταχωρείται ο αριθμός των μειωμένων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 20), μετά την ένταξη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Από τις τιμές των ανωτέρω δύο πεδίων υπολογίζεται το ποσοστό της μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και όταν αυτό υπερβαίνει το 50% δεν επιτρέπεται η υποβολή του εντύπου. Σημειωτέον ότι για τον Ιούνιο οι επιτρεπτές τιμές είναι από 15 έως 30/06/2020.
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά ο 2ος γύρος με 1,4 δισ. ευρώ
- Οι προκλήσεις Ερντογάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ
- Kορωνοϊός: 9 στους 10 ασυμπτωματικούς φορείς δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα
- Σε ποιες περιοχές της Αθήνας πέφτουν τα ενοίκια για διαμερίσματα
- Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα
Ως το τέλος Ιουνίου το Δώρο Πάσχα
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το καταβάλουν το αργότερο ως το τέλος του μήνα, να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ κι εν συνεχεία, μετά τις 10 Ιουλίου, θα πιστωθεί- μετά την αναγκαία διασταύρωση- στο λογαριασμό τους το «μερίδιο» του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό λογιστήριο του κράτους υπολογίζουν ότι η συμμετοχή του Κράτους στα Δώρα Πάσχα θα φτάσει στα 150 εκατ. Ευρώ.