Τα τελευταία 24ωρα, ο δήμαρχος Περάματος έχει θέσει σε κατάσταση εγρήγορσης όλες τις υπηρεσίες και τα αρμόδια τμήματα του δήμου, μετά την ένταξη του Περάματος από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» για μολύνσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα, στο Πέραμα δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου από τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε γειτονικούς δήμους.

Ο ΕΟΔΥ ορίζει ως «υψηλού κινδύνου» τους δήμους όπου δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης του ιού για το 2025, αλλά υπάρχουν παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν επικείμενη μετάδοση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την εγγύτητα σε πληγείσες περιοχές, όπου έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα, καθώς και με διαθέσιμα στοιχεία επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια και ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγειονομικών Ελέγχων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Ο ίδιος επισήμανε πως «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε την πόλη, προστατεύοντας τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τα άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά και τα οικόσιτα και αδέσποτα ζώα». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να αποφευχθεί με ατομικά και συλλογικά μέτρα προφύλαξης τόσο στα σπίτια όσο και στους δημόσιους χώρους. Κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν ενεργά με τη δημοτική αρχή, αναφέροντας άμεσα τυχόν εστίες στάσιμων νερών ή λυμάτων στην πόλη, καθώς και νεκρά πτηνά που εντοπίζονται στους δρόμους, καλώντας να χρησιμοποιούν το δωρεάν τηλέφωνο 15540.

Για την προστασία του πληθυσμού, ο Δήμος Περάματος υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης που προτείνει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να αποφεύγονται τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Βασικό στοιχείο είναι ο περιορισμός των σημείων όπου τα κουνούπια αφήνουν τα αβγά τους, τα οποία βρίσκονται συνήθως γύρω από το σπίτι, στην αυλή ή στο ύπαιθρο. Για να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, συνιστάται η χρήση εντομοαπωθητικών και η επιλογή ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος, όπως μακριά μανίκια και παντελόνια, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά κουνούπια γεννιούνται και ζουν σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, επομένως η μείωση των σημείων όπου εναποτίθενται τα αβγά τους μειώνει σημαντικά και τον πληθυσμό τους.

Στο επίπεδο των μέτρων πρόληψης στο σπίτι, συστήνεται η απομάκρυνση στάσιμων νερών ακόμα και από μικρές εστίες, όπως λεκάνες, βάζα, κουβάδες ή πιατάκια γλαστρών, καθώς και η τακτική άδειαση και κάλυψη των αντικειμένων που συγκρατούν νερό. Τα δοχεία νερού, όπως κουβάδες, καρότσια ή βαρέλια, πρέπει να φυλάσσονται γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις πλαστικές βάρκες παιδιών, οι οποίες μπορούν να συγκεντρώνουν νερό κατά το πότισμα. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η συσσώρευση λυμάτων, νερών αποχέτευσης και αποβλήτων που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Υπάρχουν ειδικά μέτρα πρόληψης στο σπίτι που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού που τρέχουν, την κάλυψη ή απομάκρυνση παλιών ελαστικών που συγκρατούν νερό, τον καθαρισμό φύλλων από τις υδρορροές και το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων και της φυλλωσιάς, καθώς αυτά αποτελούν καταφύγια για τα ενήλικα κουνούπια. Το πότισμα καλό είναι να γίνεται κατά προτίμηση νωρίς το πρωί ώστε να μειώνεται η υγρασία τις βραδινές ώρες, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερο τα κουνούπια.

Για την απομάκρυνση και συγκέντρωση των κουνουπιών σε σπίτια, προτείνεται η κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων, η σωστή κλίση του κήπου ώστε να απομακρύνονται τα νερά και η χρήση κουνουπιέρων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα και η χρήση εντομοκτόνων ή εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος, όπως φιδάκια ή ταμπλέτες, συνιστώνται επίσης. Τακτική συντήρηση του γρασιδιού και της φυλλωσιάς συμβάλλει επιπλέον στην απομάκρυνση των κουνουπιών.

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου διατρέχουν κυρίως οι ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανοσοκατασταλμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, όπως άνοια, και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων περιοχών ως «επηρεαζόμενων» και «υψηλού κινδύνου» από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας χρησιμοποιείται και για την ασφάλεια του αίματος, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω αιμοδοσίας και μεταγγίσεων.