«Επικίνδυνη και ανεύθυνη» χαρακτήρισε η Ατλαντική Συμμαχία τη στάση της Ρωσίας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία μία ημέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ από τους Δυτικούς και την Κίνα αξίωσε να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Μόσχα.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας.

Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τι περιμένει η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι προσμένει από τον ΟΗΕ, τη Δύση και την Κίνα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους εκβιασμούς (έτσι τους χαρακτηρίζει) των Ρώσων.

Αναλυτικά:

«Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».