Στην ακρίβεια που αναδεικνύεται – δημοσκοπικά- στο αδύναμο σημείο της κυβέρνησης επενδύει η Χαριλάου Τρικούπη για να συσπειρώσει την κομματική βάση και να αλλάξει τα δεδομένα, που σύμφωνα με τις έρευνες δεν είναι υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ στην Αττική σε πολύ χαμηλό ποσοστό 11% συγκριτικά με την περιφέρεια όπου αγγίζει το 15%. Στο πρόβλημα αυτό τα «πράσινα» στελέχη προσπαθούν να βγουν μπροστά «χτυπώντας» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη θέσεων και προτάσεων στα βασικά θέματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτό της ακρίβειας των καυσίμων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ωστόσο, οι προτάσεις 4 σημείων που επαναλαμβάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ως αντιπολιτευτική τακτική, όπως η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν δείχνουν να πείθουν το εκλογικό σώμα.
«Πόντιος Πιλάτος»
Η διά στόματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επίθεση στον πρωθυπουργό για κυβερνητική πολιτική Ποντίου Πιλάτου, τονίζοντας ότι «οι ολιστικές φιλοσοφικές συζητήσεις του δεν κρύβουν την αλήθεια, και το κόστος ζωής για εκατομμύρια Ελληνες είναι πια ανυπόφορο», εξόργισε τα «γαλάζια» στελέχη που τον κατηγόρησαν ακόμα μια φορά ότι πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην ισορροπεί σε δύο βάρκες.
«Καλό είναι να εξηγήσει στους πολίτες γιατί το κόμμα του ψήφισε ‘‘παρών’’ στη φορολόγηση του 90% των υπερεσόδων, των εταιρειών ενέργειας, που είναι μακράν ο υψηλότερος φόρος τέτοιου είδους στην Ευρώπη. Αν η επιλογή του ‘‘παρών’’ δεν είναι ο ορισμός της τακτικής του Ποντίου Πιλάτου, τότε τι είναι;» σημείωσαν.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει στη δριμεία επίθεση της ΝΔ και μέσω του εκπροσώπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζιου, σχολίασε ότι «ο τρόπος φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήρθε στη Βουλή με την επίμαχη τροπολογία, αποσκοπούσε στο ψαλίδισμα του ποσού που θα φορολογηθεί, κάτι που προφανώς δεν θα στηρίζαμε με την ψήφο μας. Μάλιστα, στο ίδιο πνεύμα μικροκομματικής διαχείρισης, η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει, στην ίδια τροπολογία, τη φορολόγηση των υπερκερδών με το οικονομικό βοήθημα των 600 ευρώ».
Ο «τρίτος δρόμος»
Μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί για έλλειψη θέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης, στελέχη της «πράσινης» παράταξης σχολιάζουν στο tomanifesto κάνοντας λόγο για την επιλογή του «τρίτου δρόμου».
«Αυτό που τους ενοχλεί είναι το περιεχόμενο της τεκμηριωμένης κριτικής που ασκούμε τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μπορούν να την αντικρούσουν. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστικές προτάσεις, τους ενοχλεί η σύγκριση και η αποδοχή των θέσεών μας. Το μήνυμά μας που περνάει στον κόσμο είναι ότι οι Ελληνες πολίτες αξίζουν να έχουν μια άλλη, μια καλύτερη επιλογή» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ.
«Φαίνεται ότι ενοχλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η πολιτική του συγκεκριμένου, των ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων με τις οποίες πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Είναι καπέλο που αρέσει στη ΝΔ να προσπαθεί να φορέσει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για να διαστρεβλώσει τις υπεύθυνες αντιπολιτευτικές θέσεις του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της κακής νομοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ, συγχωνεύοντας σε μία τροπολογία το βοήθημα έως 600 ευρώ με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποστηρίξει το ψαλίδισμα των υπερκερδών, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη τροπολογία» είπε στο tomanifesto η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αναστασία Σιμητροπούλου.
Ολα δείχνουν ότι με το αφήγημα των «προτάσεων» ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει την Κυριακή το πράσινο φως σε νέο γραμματέα και πολιτικό συμβούλιο για περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Η στόχευση
Την ίδια ώρα, αυτοί που ξέρουν καλά τη στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι με τη στάση αυτήν ελπίζει να κρατήσει ή και να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του, χωρίς να μπαίνει σε «πολακισμούς» και μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις.
Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπουν να σχολιάσουν την απουσία πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς το στην αδυναμία του προέδρου του να οικοδομήσει δικό του πολιτικό λόγο και να απαγκιστρωθεί από την ισχυρή πτέρυγα του κόμματός του που, όπως λένε, επιθυμεί συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, «για αυτό συμφωνεί και με αρκετές από τις προτάσεις της ΝΔ».
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”