Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως έρχονται νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, με έμφαση στη μείωση της άμεσης φορολογίας. Όπως εξήγησε, τα πρόσφατα θετικά μέτρα στηρίχθηκαν στην ισχυρή δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας για το 2024, την καλύτερη από το 1995, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Παρά την κριτική της αντιπολίτευσης, ο ίδιος επιμένει στον σταθερό χαρακτήρα των μέτρων. Όπως σημείωσε: «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν αποτελούν προεκλογικό εργαλείο, καθώς οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Ας αποφασίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν τελικά έπρεπε ή δεν έπρεπε να προχωρήσουμε με αυτά τα μέτρα», προσθέτοντας πως η κριτική αυτή καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως οι εν λόγω παρεμβάσεις ωφελούν περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ διαβεβαίωσε πως στόχος είναι να επεκταθεί η στήριξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, με προτεραιότητα σε εκείνες όπου τα κοινωνικά προβλήματα είναι εντονότερα. Όπως ανέφερε: «Θέλουμε να δώσουμε περισσότερα και σε άλλες επίσης κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο ξεκινήσαμε από εκεί όπου τα κοινωνικά προβλήματα είναι και πιο έντονα».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για το φθινόπωρο, υπογράμμισε πως αν επαληθευτούν οι θετικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος πρωτοβουλιών. Οι παρεμβάσεις αυτές θα εστιάζουν ειδικά στη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν πρέπει ταυτόχρονα να ξεχάσουμε και όλη την υπόλοιπη κοινωνία και κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους και τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της άμεσης φορολογίας».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι έχουν ήδη μειωθεί 72 φόροι την τελευταία 5,5ετία και επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές, αξιοποιώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί.

Μιλώντας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των συντάξεων που ξεπάγωσαν επί της παρούσας κυβέρνησης μετά από 12 χρόνια στασιμότητας, σημειώνοντας ότι καλύπτουν τον φετινό πληθωρισμό. Ειδικά για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, υπογράμμισε ότι: «Και φέτος θα αντιμετωπιστεί με κάποιες επιπλέον παροχές, που δίνονται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το γνωρίζει και επιχειρεί να το αντιμετωπίσει σε κάποιο βαθμό κάθε χρόνο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ο οποίος, αν και δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις μέσω της ευρωπαϊκής ύφεσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενισχύει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέσω σημαντικών επενδύσεων. Ειδικότερα, τόνισε: «Σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, όπως αυτές των Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon, αλλά και των Chevron και ExxonMobil, ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ».

Κλείνοντας, τη συνέντευξή του αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση, σχολιάζοντας: «Οι πολιτικοί αντίπαλοι επιλέγονται από την κοινωνία και όχι από την κυβέρνηση», και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στα προβλήματα των πολιτών. Όπως τόνισε:
«Αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, πιστεύω ότι στο τέλος θα γίνει στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών σαφές, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι μόνο το αποκούμπι τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε διεθνώς, αλλά και η καλύτερη εγγύηση ότι το επίπεδο ζωής τους συνεχώς θα βελτιώνεται».

Τέλος, σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σημείωσε πως αυτή ήταν πρόταση του πρωθυπουργού και κατατέθηκε ενόψει του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Βαλένθια, διευκρινίζοντας ότι δεν την είχε επιδιώξει ο ίδιος.