Φωτιές άναψε στην αντιπολίτευση εν μέσω θέρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση για την άρση όλων των εμποδίων της ψήφου των ομογενών. Η κυβέρνηση αναμένεται με έναν νόμο και ένα άρθρο να κάνει πράξη τη δέσμευσή της να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κάνουν πίσω όπως έγινε το 2021. Τότε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο δεν θα ίσχυαν πλέον τα κριτήρια του νόμου Θεοδωρικάκου, φορολογική δήλωση φέρ’ ειπείν, για να δικαιούται να ψηφίσει ένας απόδημος στον τόπο κατοικίας του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι είχε πει «όχι». 

Τώρα, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ηδη, μάλιστα, η Πλεύση Ελευθερίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει, ενώ η Νέα Δημοκρατία αναμένει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, που είχαν υπερψηφίσει τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου. Οταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει. Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους... 

«Στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας, από όπου κι αν κατοικούν. Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά. Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα, λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή. 

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το όραμά του για έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» (ο οποίος δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονικά ευρωπαϊκή χώρα) και μάλιστα μίλησε για μια κεντροδεξιά «νέα Νέα Δημοκρατία»! Με άλλα λόγια, εξήγησε ότι η Νέα Δημοκρατία πλέον θα είναι ένα πολυσυλλεκτικόκόμμα που θα χωράει και πιο δεξιόστροφα και κεντρογενή στελέχη, τα οποία ενώνονται σε έναν κοινό προσανατολισμόκαι στις μεταρρυθμίσεις. 

Αυξήσεις στο Δημόσιο 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι σύντομα (τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας) θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που συμπεριλαμβάνει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε1.292 ευρώ μικτά το χρόνο.Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ.λπ.), τότε το όφελος για τον μέσο δημόσιουπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο!Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μίααύξηση 70 ευρώ μηνιαίως,τοεπίδομα τέκνωναυξάνεται από20 έως 50 ευρώκαι τοεπίδομα θέσηςευθύνηςαυξάνεται30%.
.