Αντί να πάει στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε δικαιολογία στον… Λυμπερόπουλο.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Διά του… προγραμματισμού έστριψε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αποφάσισε χθες να μη βρεθεί στη Βουλή και να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό για την υπόθεση Βερναρδάκη, δεδομένου ότι θα βρισκόταν απολογούμενος για τις πράξεις ενός εκ των στενότερων συνεργατών του. Συνεπώς, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, να μην αλλάξει το πρόγραμμά του και να συναντήσει τον… Θύμιο Λυμπερόπουλο! Μάλιστα, σχετικό σχόλιο έκανε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αφού περίμενε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως είθισται, σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν οι δυο τους έχουν συγκρουστεί για θέματα παιδείας, τα οποία καταδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

 

«Απάντηση» Μητσοτάκη

«Πού είναι ο κ. Τσίπρας; Συναντιέται με τον Λυμπερόπουλο. Γιατί δεν είναι εδώ; Δεν είναι εδώ γιατί αν ήταν θα αναγκαζόταν να μιλήσει για τις απίστευτες αθλιότητες Βερναρδάκη. Θα έρθει, ε; Και είμαι περίεργος αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος μια προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει το θάρρος να το κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτώντας προς το άδειο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα είπε δημοσίως εις εκ των στενότερων συνεργατών, από την «ασφάλεια» του γραφείου στην Κουμουνδούρου έκανε πύρινες δηλώσεις για την Uber. Συγκεκριμένα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

 

«Κρύφτηκε» πίσω από την UBER

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «δικαίωση», σημειώνοντας πως «τώρα ξετυλίγεται ένα κουβάρι και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα από όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα», υπογραμμίζοντας τις αποκαλύψεις «ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές, δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, δημοσιογράφους, προκειμένου να επιβάλει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Ευρώπη για να επιβληθεί αυτή εναντίον των αυτοκινητιστών». «Τι τραβήξαμε το 2017-2018 που οι πιέσεις ήταν αφόρητες, όταν θελήσαμε να τερματίσουμε το καθεστώς ανομίας και παρανομίας, αφού διαπιστώσαμε ότι οι πλατφόρμες αυτές λειτουργούν εδώ χωρίς να έχουν νόμιμη και μόνιμη έδρα στη χώρα μας, ότι τα χρήματα που έδιναν οι πελάτες δεν πηγαίναν σε ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ότι δεν υπήρχε ένα πλαίσιο κανονικών εργασιακών σχέσεων για τους ανθρώπους που δούλευαν ως εργαζόμενοι σε αυτές τις πλατφόρμες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία του Αλ. Τσίπρα σχολιάστηκε έντονα στη Βουλή. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι είθισται οι κόντρες των αρχηγών να γίνονται την ημέρα ψήφισης του εκάστοτε νομοσχεδίου (σ.σ. σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία) κι όχι μια ημέρα νωρίτερα και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση. «Γαλάζια» στελέχη απαντούσαν σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει… κανόνας και πως είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού η επιλογή της ημέρας και της ώρας που θα απευθυνθεί προς την Ολομέλεια. Και συνήθως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τον πρωθυπουργό….

 

Εκνευρισμός στην Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ομιλία του θα σηκώσει τους τόνους, λαμβάνοντας εν μέρει και σε γενικό πλαίσιο αποστάσεις από τον κ. Βερναρδάκη, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, επιδιώκοντας να διαφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι σαφές, όμως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εγκλωβισμένος στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό.

Αλλωστε, πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, αλλά ύστερα από σχετική κομματική εντολή σιώπησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάρτηση του βουλευτή. Τα τηλέφωνα προς την Κουμουνδούρου άναψαν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη συζητούν με αρνητικό τρόπο τη συμπεριφορά του κ. Βερναρδάκη. Αρκετοί μάλιστα ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε δημόσια καταγγελία, λαμβάνοντας αποστάσεις από ανάλογες συμπεριφορές. Τον κατηγορούν ότι λειτούργησε ως «υπουργός του Μητσοτάκη» καθώς οι δηλώσεις του αποτέλεσαν επικοινωνιακό ατού της κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Ταυτοχρόνως θεωρούν πως οι δηλώσεις του εν λόγω βουλευτή  δημιουργούν εσωτερικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς διαμορφώνουν εικόνα που δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους βουλευτές.

Επιδιώκοντας στον ΣΥΡΙΖΑ να βρουν ευκαιρία για ρελάνς και να αλλάξουν το επίκεντρο της συζήτησης επιτέθηκαν με δριμύτητα στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή. Ανεξαρτήτως της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε λόγο για «συριζαϊκό φαρισαϊσμό» σημειώνοντας πως «είναι ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι η τοξικότητα με την οποία θα δηλητηριάζει την καθημερινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η τοξικότητα δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας σας» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”