«Ακόμη περισσότερη πράσινη ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», τονίζει από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα, την Τετάρτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη "για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο", που κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997». Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου, υπέρ του οποίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που ξεκαθάρισε από σήμερα ότι καταψηφίζει το σχέδιο νόμου.

«Συζητούμε την κύρωση ενός διεθνούς πρωτοκόλλου, που ουσιαστικά επεκτείνει την προστασία του περιβάλλοντος. Κυρώνουμε ένα διεθνές πρωτόκολλο σε πλήρη ταύτιση με τις επιταγές, τόσο της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και της ενωσιακής έννομης τάξης και βάζουμε μια ακόμη ψηφίδα σε ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζεται ευλαβικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εμπλουτίζεται συνεχώς, με νέα νομοθετικά κείμενα ευρωπαϊκά και με πολλές εθνικές πρωτοβουλίες», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και υπενθύμισε ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, έχει ήδη κυρωθεί και ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, με τον νόμο 2540/1997 και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εκδοθεί η Οδηγία 42 του 2001, σε σχέση με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων. «Αυτή η Οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, από το 2006 και ουσιαστικά αυτό το κεκτημένο εμείς ερχόμαστε και το εξειδικεύουμε, το διευρύνουμε σήμερα, φέρνοντας την κύρωση του πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι το πρωτόκολλο «αφενός επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης σε σχέδια και προγράμματα, πολιτικές και νομοθετικές πράξεις και αφετέρου ενεργοποιεί αυτή τη διαδικασία και απέναντι σε γειτονικές μας χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά είναι μέλη της σύμβασης, δηλαδή την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

«Η Ελλάδα έχει ήδη ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για διάφορες δραστηριότητες. Οποιοδήποτε έργο και οποιαδήποτε δραστηριότητα υπόκειται στη βάσανο των περιβαλλοντικών μελετών, της δημόσιας διαβούλευσης. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που είναι υπό τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, μελετά διεξοδικά κάθε σχόλιο από κάθε πολίτη για κάθε έργο που υπόκειται σε περιβαλλοντικό έλεγχο, πριν εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει η κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, στις νομικές υποχρεώσεις της χώρας, είναι μικρής κλίμακας, διότι η Ελλάδα έχει ήδη ενσωματώσει στο δίκαιο της, υποχρέωση διασυνοριακής στρατηγικής υποχρέωσης περιβαλλοντικής εκτίμησης, με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία. Η υποχρέωση αυτή τώρα θα επεκταθεί για να περιλάβει τη διεξαγωγή διασυνοριακής στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης με γειτονικά κράτη, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.