Σχετικά με τα «σποτάκια»

43

Θα μιλήσουμε σήμερα για τα «σποτάκια» με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί- και καλά κάνει- να «περάσει» στους πολίτες την αναγκαιότητα των μέτρων τα οποία λαμβάνει. Επιμένω ότι το καλύτερο «σποτ» ήταν εκείνο με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος μπήκε στα σπίτια μας «πολύ σχολαστικά» και θα ήθελα να κάνω-έχω δικαίωμα εκ της φύσεως του επαγγέλματός μου- κάποιες υποδείξεις.

του Δημήτρη Καπράνου

Οι έχοντες την ευθύνη των λαμβανόμενων μέτρων, πρέπει να καταλάβουν ότι η μάσκα (την οποία πολύ σωστά μας συνιστούν να φοράμε) είναι δείγμα υπακοής αν όχι υποταγής! Αρκεί να υπάρχει μέσα σε κάποιον ένα μικρό σπέρμα αμφισβήτησης-ως συστατικό του χαρακτήρα του- για να πει «όχι» σε ένα τέτοιο δείγμα.

Προτείνω, λοιπόν, για να «περάσει» καλύτερα το  όποιο «σποτ», να έχει άλλη κατεύθυνση. Δίνω ένα παράδειγμα: «Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας. Κρατάμε τις αποστάσεις για να μπορέσουμε σύντομα να τις καταργήσουμε και να αγκαλιαστούμε!».

Άλλο παράδειγμα: «Φοράμε την μάσκα για να κρατήσουμε μακριά τον ιό. Φοράμε την μάσκα για να μπορέσουμε να την βγάλουμε σύντομα και να ξαναφανεί το χαμόγελό μας!»..

Να δίνεται, δηλαδή, αμέσως η αίσθηση της «προσωρινότητας» αλλά και να φαίνεται καθαρά το μήνυμα της αισιοδοξίας, με εκείνο το «ξανά»…

Ας σταθούμε τώρα στους γονείς εκείνους, οι οποίοι επέλεξαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι παρά να τα στείλουν στο σχολείο με μάσκα. Πρόκειται για σφάλμα πρώτου μεγέθους! Φυσικά στις δημοκρατίες πρέπει να γίνεται σεβαστή η «άλλη άποψη», αλλά εδώ έχουμε μια μορφή παραφροσύνης. Η μάσκα ήταν -και είναι- μέσο πρόληψης στις επιδημίες. Και δεν είναι ηλίθιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φορούν μάσκα όλη την ημέρα στα Νοσοκομεία και τα εργαστήρια.

Έχω κι εγώ φίλους, που έχουν παιδιά και μέχρι χθες επέμεναν να μην τα στείλουν σχολείο! Ιδρώσαμε, με άλλους φίλους, να τους πείσουμε και ελπίζω να το καταφέραμε. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά σου να λένε, χρόνια αργότερα, στους συμφοιτητές ή τους φίλους τους «χάσαμε έναν χρόνο επειδή ο πατέρας μας δεν ήθελε να φορέσουμε μάσκα, αλλά εμάς δεν μας ρώτησε κανείς!» ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησα. Μάλλον τα κατάφερα και χαίρομαι.

Σε έναν άλλο φίλο, ο οποίος ψήφισε τον… Σώρρα και πιστεύει ακόμη ότι υπάρχουν τα τρισεκατομμύρια της «Τράπεζας της Ανατολής», ο οποίος είναι πολέμιος κάθε μέτρου, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω επιχειρήματα, καθώς δεν έχει παιδιά…

Ας ξαναδεί η κυβέρνηση τα «σποτάκια» της και ας προσθέσει σε αυτά τον τόνο της προσωρινότητας και της αισιοδοξίας. Καλό θα είναι, χωρίς αμφιβολία…

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr