Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που υποτίθεται ότι είχε αντικείμενο την αποτύπωση του προεκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την πρόθεση του προέδρυ του κόμματος να σύρει τη χώρα στον βούρκο

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Σκηνικό ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης με το βλέμμα ακόμη και σε μια ενδεχόμενη αμφισβήτηση των εκλογών ή πιθανών συγκλίσεων που δεν θα περιλαμβάνουν τον ίδιο και το κόμμα του, στήνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θέτει υπό αμφισβήτηση το δημοκρατικό πολίτευμα και τον ρόλο της Βουλής όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση την ψήφο του λαού.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και που υποτίθεται ότι είχε αντικείμενο την αποτύπωση του προεκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την πρόθεσή του να σύρει τη χώρα στον βούρκο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει τους οργανωμένους οπαδούς του κόμματος σε εγρήγορση και να συσπειρώσει ένα κοινό που κινείται στα όρια της πεζοδρομιακής ακτιβίστικης λογικής. Αυτής που έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού το 2015.

 

Νέο πυροτέχνημα

Κηρύσσοντας έναν ακόμη ανένδοτο (σ.σ.: αν έλεγε «ανέκδοτο αγώνα» θα ήταν κοντά στην πραγματικότητα), τον τελευταίο τον είχε κηρύξει από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο, κάλεσε κόμματα, πολίτες, φορείς και… συνδικαλιστικές οργανώσεις να βγουν στον δρόμο απαιτώντας εκλογές σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Η εξαγγελία της απόφασής του να μη μετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή ήταν το επικοινωνιακό πυροτέχνημα με το οποίο θέλησε να ντύσει τα όσα είπε.

Και αυτό διότι μια τέτοια κίνηση δεν αλλάζει επί της ουσίας τα δεδομένα ούτε και δημιουργεί πολιτικές ή άλλου τύπου εξελίξεις. Αυτό που όμως εγείρει μείζονος σημασίας ερωτήματα, αφού θυμίζει άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις, είναι η ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατίας, του πολιτεύματος και του κοινοβουλευτισμού.

Χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό, με γλώσσα και ύφος Τραμπ, «καταχραστή της εξουσίας» και αμφισβητώντας την ψήφο των πολιτών που τον Ιούλιο του 2019 ανέδειξε τη σημερινή κυβέρνηση δίνοντάς της και μια σημαντική πλειοψηφία (που ο ίδιος δεν απέκτησε σε καμία από τις δύο εκλογικές μάχες το 2015), εμφάνισε τους βουλευτές της ΝΔ ως «εκβιαζόμενους», όπως έπραξε και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο εκτροπής» είπε προσθέτοντας ότι «εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας». Και συνέχισε λέγοντας ότι «το θέαμα, όμως, μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της είναι σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη».

 

Απόπειρα εκτροπής

Αυτό που όμως προκάλεσε ερωτήματα για το ποιον ακριβώς στόχο έχει είναι η αναφορά του σύμφωνα με την οποία «δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν». Πρόκειται ουσιαστικά για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτεύματος. Της δημοκρατίας της χώρας που στηρίζεται στο πλειοψηφικό σύστημα ως προς τις αποφάσεις και τη συνολική λειτουργία της Βουλής.

Θέση που θυμίζει άλλες εποχές. Αυτές που ο ίδιος και το κόμμα του δηλώνουν πως καταδικάζουν, αντιγράφοντας όμως τη λογική όσων στο παρελθόν αμφισβήτησαν το πολίτευμα και την κοινοβουλευτική λειτουργία του.

Ακόμη πιο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, αλλά ο ίδιος –όπως είπε– τη μεταφέρει στον… λαό ανακοινώνοντας πως ξεκινάει πορεία προς αυτόν, δίνοντας το σύνθημα για αντιπολίτευση του… πεζοδρομίου, καλώντας μάλιστα σε αυτήν την τακτική όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και τους πολίτες «για να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους».

 

Ο… εκβιαζόμενος

Ως προς το θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη επέμεινε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού», προσθέτοντας μάλιστα πως «το αν θα εκβιαστεί κανείς έχει να κάνει με τις αντοχές και τον χαρακτήρα του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκλογές και τις συνεργασίες τονίζοντας πως παραμένει σε ισχύ η θέση του ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κυβέρνηση ηττημένων, αφήνοντας αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν αντικρουόμενες απόψεις» είπε προσθέτοντας ότι «λέει από τη μία τη ΝΔ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χθες είπε “κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργούς”».

«Δεν ξέρω με ποιους θέλουν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τους θέσει υπό ομηρία. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει κυβέρνηση με όποιον είναι πρώτος, ακόμα ένας λόγος είναι να θέλουμε να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές», κατέληξε.

 

«Σκληρές» ερωτήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, δέχτηκε και πολλές «σκληρές» ερωτήσεις από φίλια μέσα και δημοσιογράφους που διατηρούν ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια, Πόπη Τσαπανίδου, ξεκίνησε τον γύρο ερωτήσεων, δίνοντας τον λόγο στον ανταποκριτή της «Le Soir» και της «Libération» στην Ελλάδα, Φαμπιάν Περιέ. Για τους μη μυημένους, ο θαυμασμός του κ. Περιέ για τον Αλέξη Τσίπρα είναι διαχρονικός, καθώς ο ίδιος έχει προχωρήσει και στη συγγραφή σχετικού βιβλίου, βρίσκοντας έμπνευση στο πρόσωπό του με τίτλο «Alexis Tsipras: Une histoire Grecque». Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής του, μάλιστα, έδωσε πάσα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ερωτώντας τον τι θα κάνει για τις επιθέσεις που δέχονται οι ανταποκριτές ξένου Τύπου.

«Σκληρή» ερώτηση επίσης έθεσε στον κ. Τσίπρα και ο δημοσιογράφος του Attica TV και πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (!), Ιάσων Σχινάς-Παπαδόπουλος.

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με… παρατράγουδα, καθώς υπήρξε ένταση από ορισμένους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στον χώρο και δεν πρόλαβαν να υποβάλουν ερώτηση, με την Πόπη Τσαπανίδου να λέει ότι «ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και έπρεπε να γίνει μια πολύ αυστηρή επιλογή».

 

Πυρά από όλα τα κόμματα για τον «ανέκδοτο αγώνα»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού α λα γκρέκα»

Σκληρή ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. «Το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας», είπε, «τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές επιδιώξεις του. Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού α λα γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «ο κατήφορος του κ. Τσίπρα είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει. Εμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής ιστορίας μας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας».

Και κατέληξε ο κ. Οικονόμου: «Είναι και θα παραμείνει απελπιστικά μόνος στην κατρακύλα του. Η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας».

 

ΤΑΣΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

«Ευθεία επίθεση σε δημοκρατία και θεσμούς»

Για ευθεία επίθεση κατά της δημοκρατίας και των θεσμών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, οποίος σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «ξεχνά ο κ. Τσίπρας, προφανώς ηθελημένα, πως η σύνθεση της παρούσας Βουλής εκφράζει τη βούληση του λαού. Η προσπάθεια απονομιμοποίησής της αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της δημοκρατίας και των θεσμών».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

«Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν»

Ο συνταγματολόγος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Χρυσόγονος, σε ερώτηση που του απηύθυνε «tomanifesto» για την ανακοινωθείσα αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές εργασίες, απήντησε: «Διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή εκλογών προβλέπεται στο σύνταγμα για περιοριστικά απαριθμούμενους λόγους, στους οποίους δεν συγκαταλέγεται υποβολή σχετικού αιτήματος από κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, η μόνη επίπτωση που μπορεί να έχει η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργασίες της Βουλής είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ακουστεί στις συζητήσεις του Κοινοβουλίου έως την προκήρυξη εκλογών, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ, διότι πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετούς βουλευτικής περιόδου».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

«Η Βουλή απαιτεί σοβαρότητα και θέσεις»

Μ’ ένα σκληρό και ειρωνικό σχόλιο ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στα καμώματα του επικεφαλής της Κουμουνδούρου. «Ο Τσίπρας εγκαταλείπει τη Βουλή για να βρεθεί στον φυσικό του χώρο. Η Βουλή απαιτεί σοβαρότητα και θέσεις για τα προβλήματα της χώρας και του λαού. Για το πεζοδρόμιο αρκούν τα συνθήματα και η βία», σχολίασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

 

ΚΚΕ

«Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς»

«Τέσσερα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του “μονομάχου”, ίσως εν όψει και των Αποκριών. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την αποχή του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές, την ίδια στιγμή που στην τετραετία έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» επισημαίνει, μεταξύ όλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

«Το Ζάππειο εμπνέει τα ρεσιτάλ υποκρισίας»

Με ειρωνικό τρόπο αντιμετώπισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε ανάρτησή του σημείωσε πως «3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κ.λπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, απέχει από το κοινοβουλευτικό έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις αξιωματικές αντιπολιτεύσεις».