Οι παλινωδίες δείχνουν να στοιχίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη αφού στις δημοσκοπήσεις έρχεται πλέον τέταρτος και καταϊδρωμένος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει τίποτα από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ψηφοφόροι -που του έμειναν μετά τις εκλογές του 2023- δείχνουν να προτιμούν την… αδιευκρίνιστη γκρίζα ζώνη από την αγκάλη της Χαριλάου Τρικούπη.

Η δημοσκόπηση της MRB έρχεται να αναδείξει -και αυτή- το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος από το «ούτε ούτε» της περιόδου πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 πέρασε στο «όχι σε όλα» υιοθετώντας πλήρως τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον λαϊκισμό και την τοξική ρητορική. Αποτέλεσμα, να μην μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί να φύγει ένας ψηφοφόρος από το πρωτότυπο και να πάει στο… αντίγραφο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν τα ποσοστά βαλτωμένα. Ακόμη και με την αναγωγή στις ευρωεκλογές η άνοδος σε σχέση με τις εθνικές είναι σχεδόν μηδαμινή. Αλλά και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι τη στιγμή που η καθίζηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από εκκωφαντική ενώ και η κυβέρνηση έχει υποστεί ζημιές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φυσιολογικές αν υπολογίσει κανείς ότι αφενός κυβερνά 4,5 και πλέον χρόνια, λαμβάνοντας και αποφάσεις που δεν είναι αρεστές αλλά είναι χρήσιμες, και λάθη κάνει.

Στο πλαίσιο αυτό η εικόνα του ΠΑΣΟΚ είναι άκρως απογοητευτική. Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν… τραβάει είναι εμφανές. Ουσιαστικά εμφανίζεται να τραβά το κόμμα του προς τα πίσω με τη στάση που τηρεί και τις αποφάσεις που λαμβάνει. Ειδικά σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις και τομές όπως αυτή της επιστολικής ψήφου, αλλά και της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πείσει νέους ψηφοφόρους ούτε και αυτούς που έφυγαν από το κόμμα το 2012 και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δεδομένα είναι καταλυτικά. Και παρουσιάζονται σε κάθε δημοσκόπηση. Απλά αυτήν τη φορά η δημοσκόπηση της MRB τον έφερε ακόμη πιο πίσω σε καταλληλότητα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι δεύτερος και τον Κυριάκο Βελόπουλο τρίτος. Όχι ότι και αυτοί οι δύο καταγράφουν κάποιο ιδιαίτερο ποσοστό αφού κινούνται πέριξ του 7% με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απέχει πολύ, πάνω από 21 ποσοστιαίες μονάδες.