Δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Όταν ρωτήθηκε αν δεν θα υπάρξουν ομαλές σχέσεις χωρίς έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός μη αναστρέψιμου παλαιστινιακού κράτους, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντι απάντησε: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος από τον οποίο θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε. Επομένως, ναι, επειδή χρειαζόμαστε σταθερότητα και η μοναδική σταθερότητα θα έλθει μέσω της επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος».

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία βάζει στον «πάγο» τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές του Reuters, σηματοδοτώντας μια ταχεία επανεξέταση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Παράλληλα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε την πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐζι, καθώς το Ριάντ προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έξαρση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή.Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Έως τις Οκτωβρίου, που η Χαμάς -η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν- εξαπέλυσε τη δολοφονική επίθεση στο Ισραήλ, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Σαουδάραβες ηγέτες έλεγαν ότι προχωρούσαν σταθερά προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.