Για την τουρκική προκλητικότητα την οποία μετέφερε τόσο στον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τις αγαστές πλέον ελληνογερμανικές σχέσεις, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, καθώς και τους λόγους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, μίλησε στην DW η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Σύμπνοια με Σταϊνμάιερ στα ελληνοτουρκικά»
Η κάτοχος του ανώτατου Πολιτειακού αξιώματος της χώρας μας παρουσίασε εκ νέου στο Βερολίνο τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων μεταφέροντας μάλιστα σε Σταϊνμάιερ και Σολτς ότι: «Η Ελλάδα επιζητεί το διάλογο με την Τουρκία. Aυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος. Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με τον Γερμανό πρόεδρο ως προς αυτό. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».
Για πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο
Κατά τις επαφές της τόσο με τον Γερμανό πρόεδρο όσο και με τον καγκελάριο, η κυρία Σακελλαροπούλου έθεσε ξανά τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση».
Όπως είπε «Η Ελλάδα έχει υποβάλει το δικό της αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή. H Γερμανία έχει δώσει τη δική της απάντηση.
Τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες οι διαφορές λύνονται με τον διάλογο. Θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση. Τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα».
Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση (σε κάποιο βαθμό) των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σχέσεις οι οποίες καταδεικνύονται στην πράξη από τις συχνές επισκέψεις και επαφές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου τους τελευταίους μήνες.
Για εισβολής Ρωσίας στην Ουκρανία
Για το φλέγον θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελληνίδα Πρόεδρος εξηγεί γιατί η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και εκτιμά ότι την απάντηση στους υπεύθυνους αυτής της αιματοχυσίας θα δώσει τελικά το δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη, με τη σύσταση (ενδεχομένως) Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράττονται επί ουκρανικού εδάφους.