Ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, εμποτισμένο με ιστορικούς συμβολισμούς και αναφορές στην πολιτική φιλοσοφία, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, απαντώντας εμμέσως αλλά με σαφήνεια στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προτείνει τη δωρεάν συμμετοχή του Καναδά στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα «Golden Dome», υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα δεχθεί να γίνει η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και απαντήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό με ένα ξεκάθαρο μήνυμα κυριαρχίας.

«Το Κοινοβούλιό μας λειτουργεί βάσει κανόνων και παραδόσεων. Σε αυτές τις αξίες εδράζεται η αθηναϊκή μας Δημοκρατία. Ναι, εμείς είμαστε η Αθήνα, αυτοί είναι η Ρώμη. Και θα νικήσουμε. Βρισκόμαστε στη Χρυσή Εποχή της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Κάρνεϊ, ενισχύοντας το αφήγημα του κοινοβουλευτικού σεβασμού και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή «Εξουσία και Πολιτική» του CBC, ο Καναδός ηγέτης τόνισε πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε στενότερη αμυντική συνεργασία με ευρωπαϊκούς εταίρους. Όπως σημείωσε, ο στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών.

Το αφήγημα της εθνικής αυτονομίας ενίσχυσε και η ιστορική παρέμβαση του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος απηύθυνε ομιλία από τον θρόνο — την πρώτη από μονάρχη εν ενεργεία από το 1977 — σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα του Καναδά να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του στη διεθνή σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις προτάσεις του με οικονομικούς όρους. «Είπα στον Καναδά, που θέλει διακαώς να ενταχθεί στο θαυμαστό μας σύστημα του Χρυσού Θόλου, ότι θα του κοστίσει 61 δισ. δολάρια αν παραμείνει ξεχωριστό κράτος, αλλά απολύτως τίποτα αν γίνει η αγαπημένη μας 51η πολιτεία», δήλωσε με το γνωστό του ύφος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κάρνεϊ δεν απέκλεισε την πιθανότητα επενδυτικής συμμετοχής στο φιλόδοξο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας που οραματίζεται ο Τραμπ — ένα πρότζεκτ συνολικού κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες απειλές εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας.