Στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να αντιμετωπίσει ολιστικά το ζήτημα της ένταξης, και σε αυτό το πλαίσιο να χαράσσει πολιτικές, αναφέρθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή της εκτελεστικής διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, Νίνας Γκρέγκορι και του ειδικού γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλή Μοσκώφ.

«Ο τρόπος που η Ελλάδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια προστατεύει τα ασυνόδευτα ανήλικα αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες. Είναι σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες μας και οι καινοτομίες μας όσον αφορά σ’ αυτήν την προστασία θεωρούνται υποδειγματικές και πρότυπο για όλη την Ευρώπη που έχει συνεχώς στραμμένα τα μάτια της πάνω μας» σημείωσε η κ. Βούλτεψη.

«Με την επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου, όλα πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα»

Αναφερόμενη στην ολιστική προσέγγιση για την ένταξη που επιχειρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η κ. Βούλτεψη τόνισε: «Από την αρχή προσπάθησα να χαράξω μια ολιστική ενταξιακή πολιτική, στην οποία η πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα εντάσσεται απολύτως. Το χαρτοφυλάκιο είναι ενιαίο. Δεν υπάρχουν στεγανά. Αν δεν ήταν ενιαίο, θα ήταν διαφορετική η αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για πολιτική βούληση που στηρίζεται στα γεγονότα και τη μελέτη τους.

Στη Νέα Εθνική Στρατηγική μας, έχουμε για πρώτη φορά εντάξει τον πυλώνα της προένταξης, που αφορά κυρίως τους αιτούντες άσυλο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Από την αρχή της θητείας μου διαπίστωσα πως όταν ένας αιτών άσυλο περνά στο στάτους του δικαιούχου ασύλου, για την ένταξη είναι συνήθως πολύ αργά. Στην πραγματικότητα, η περισσότερη δουλειά γίνεται στη φάση της προένταξης, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στο camp. Εκεί μπορείς να συναντήσεις τους ανθρώπους και να τους δώσεις να καταλάβουν πως υπάρχουν ευκαιρίες.

Με την επιτάχυνση, μάλιστα, της διαδικασίας του ασύλου, όλα πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα. Είναι δηλαδή πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την κατάσταση του αιτούντος από τον δικαιούχο. Έχουμε να κάνουμε με μια δυναμική κατάσταση, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και, κυρίως, έχουμε να κάνουμε με παιδιά που ενηλικιώνονται, οπότε πρέπει να κριθεί και το αίτημα ασύλου που υποβάλλουν».

«Ένταξη χωρίς προένταξη μοιάζει με τον πίθο των Δαναΐδων»

Καταλήγοντας η κ. Βούλτεψη επεσήμανε: «Ένταξη χωρίς προένταξη μοιάζει με τον πίθο των Δαναΐδων. Και αυτό αφορά τόσο στους ενήλικους όσο και στους ανήλικους. Ειδικά για τους ενήλικες, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι αν δεν εργαστούμε στο επίπεδο της προένταξης, πολύ δύσκολα οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν στο στάδιο της ένταξης. Αυτό έχει αποδείξει η πείρα των τελευταίων ετών και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Όλοι μας –και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα ένταξης όσον αφορά στην μετά το 2015 προσφυγική κρίση, σε σχέση με άλλες περιόδους προσφυγικών ή μεταναστευτικών ροών. Το πρόβλημα μοιάζει δύσκολο, αλλά τελικά δεν είναι. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ το πρόβλημα δεν έχει -μέχρι στιγμής- αντιμετωπιστεί ολιστικά, δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και επιστροφών και το μεταναστευτικό-προσφυγικό έχει μπει τελικά σε κουτάκια αρμοδιοτήτων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αποσπασματικά και φυσικά δεν το λύνουν».