Συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες, με την κυβέρνηση να έχει κάνει σαφές πως είναι ανοιχτή στο διάλογο με ανοιχτούς, όμως, δρόμους. «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά από το Χαϊδάρι όπου περιόδευσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίζει τις οικογένειες από το πλεόνασμα της ανάπτυξης αλλά όπως είπε: «προσέξτε, η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα».

Δεύτερη προϋπόθεση πάντως για την υλοποίηση μίας συνάντησης που ζητούν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό αποτελεί η ύπαρξη ενός ενιαίου θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών έναντι των πολλαπλών χωριστών μπλόκων τα αιτήματα των οποίων ποικίλουν.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στις 11.30 το πρωί με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον Daniel και τις αποζημιώσεις στους αγρότες.

Πάντως, οι αγρότες, μετά και τη χθεσινή επιστολή με τα αιτήματά τους -όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων- που έστειλαν στον πρωθυπουργό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης- Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι. Οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας -Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα οι αγρότες. Θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ. Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενώ σήμερα αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.