Ρύθμιση-μαμούθ χρεών: Με υπογραφή Μητσοτάκη η λύτρωση εκατομμυρίων πολιτών

by Manifesto

Κατά μαρτυρία τρίτου, εν προκειμένω του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού φέρεται να είχε πει στον Κωνσταντίνο Τσάτσο: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Μύθος ή πραγματικότητα η φράση έχει καταγραφεί ιστορικά. Μετά από 60 περίπου χρόνια δεν χρειάζεται τρίτος προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταραχή που επέφερε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του κατά τα άλλα κομματικού φορέα των φτωχών και των αδυνάμων, η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να λύσει το «γόρδιο δεσμό» που κρατούσε εγκλωβισμένα εκατομμύρια υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Του Χάρη Παυλίδη

Και είναι αυταπόδεικτο αν κρίνει κανείς από την αμήχανη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ταράξει με τα κοινωνικά αντανακλαστικά του την επιτηδευμένη κοινωνική ευαισθησία του κόμματος που εμφανίζεται ως υπερασπιστής της μεσαίας τάξης και των αδυνάμων, ενώ ως κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει (βλ. Ομολογία Τσακαλώτου) και με εξοντωτικά μέτρα φτωχοποιήσει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι οι πολίτες για πρώτη φορά έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σώσουν τις περιουσίες τους, εν ολίγοις να πάρουν πίσω τη ζωή τους, αποτελεί επαναστατική πράξη.

Αυτό που δεν… πρόλαβε η «πρώτη φορά» Αριστερά μετά του συντρόφου Πάνου Καμμένου, το έκανε πράξη για πρώτη φορά ένας φιλελεύθερος Πρωθυπουργός. Και αυτό είναι που προκαλεί αλλεργία στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα που φροντίζει επιμελώς να του υπενθυμίζει με την κοινωνική του πολιτική ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης. Να του υπενθυμίζει ότι το κοινωνικό δίχτυ προστασίας που αποτελούσε θεωρητικά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πράξη από την φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε σε όσους έχουν μνήμη ΣΥΡΙΖΑ, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια ρύθμιση- μαμούθ που βάζει τέλος στην ομηρία του χρέους για εκατομμύρια πολίτες, ενώ συγχρόνως λυτρώνει τις οικογένειες τους από το ψυχολογικό βάρος που αναπόφευκτα επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Και μπορεί να πει κάποιος ότι η πανδημία ήρθε ως επιταχυντής των εξελίξεων, αλλά πρέπει να τονισθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Τη μείωση των φόρων, την προστασία της πρώτης κατοικίας με τη «2η Ευκαιρία», την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και να δίνει βαθιές ανάσες με κούρεμα χρεών και με μεγάλο αριθμό δόσεων να στηρίζει τους πραγματικά αδύναμους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου όχι μόνο δεν έχτισε κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όσους σήμερα επιχειρεί να συνεχίζει να εξαπατά, αλλά διαρρηγνύοντας το δίχτυ έριξε χιλιάδες οικογένειες στο κενό. Καταργώντας το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά τον κατέστησε ανενεργό, αφήνοντας φυσικά και νομικά πρόσωπα να πνίγονται αβοήθητα στα χρέη και τις προσαυξήσεις και ταυτόχρονα υπερφορολογώντας κάθε δραστηριότητα έδωσε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και στα φτωχά νοικοκυριά. Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται με το κούρεμα των χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και με τις 240 έως 420 δόσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή.

Και όλα αυτά πριν ακόμα συμπληρώσει δύο χρόνια στην κυβέρνηση, όπου ένα και περισσότερο από αυτά τα δύο χρόνια διαχειρίστηκε με μεγαλύτερη υγειονομική κρίση με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Παρ’ όλα αυτά, με απόλυτη στοχοπροσήλωση στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και κοινωνικά αδύναμων, από την πρώτη ημέρα, ο Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες ώστε να στηριχθούν όσοι είχαν πραγματική ανάγκη και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, χωρίς λαϊκισμούς και φθηνά παλαιοκομματικά κόλπα που σκοπεύουν στη χειραγώγηση της κοινωνίας.

Ευτυχής συγκυρία ότι η χώρα βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση έχοντας Πρωθυπουργό που εκ χαρακτήρος προτιμά να εκτεθεί αντί να εξαπατήσει, και με κυβέρνηση μια παράταξη που παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκε όταν έδινε τη μάχη να κρατήσει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης δεν έχασε τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον αστικό φιλελεύθερο χαρακτήρα της.

Κι αυτό αποδεικνύει το πρόγραμμα- λύτρωση από τα δεσμά των χρεών και των κατασχέσεων που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που επί της ουσίας αποκαθιστά τη σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα