Δηλώσεις ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για τη στάση της Δύσης απέναντι στο Ιράν αλλά και για τις προτεραιότητες της Συμμαχίας απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι έχουν κοινή θέση εδώ και καιρό: «Η Τεχεράνη δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι σύμμαχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ιράν να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT)».

Στο πεδίο της άμυνας, ο Γενικός Γραμματέας αποκάλυψε ότι το νέο σχέδιο επενδύσεων της Συμμαχίας προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, στόχος που – όπως σημείωσε – θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια και αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ.

Τέλος, χαρακτήρισε τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για τη Συμμαχία, τονίζοντας πως παραμένει στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών της.