Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ακρόαση στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επέλεξε να μην επαναλάβει παλαιότερους χαρακτηρισμούς του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου», δηλώνοντας πως η προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η στάση του Ρούμπιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Μπιλ Κίτινγκ, ο οποίος του υπενθύμισε τις σφοδρές κατηγορίες που είχε εξαπολύσει κατά του Πούτιν όταν ήταν ακόμα γερουσιαστής. «Εγκλήματα διαπράχθηκαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά ο σημερινός στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος», απάντησε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας:
«Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι ακρωτηριάζονται και διαπράττονται νέα εγκλήματα πολέμου».
Ο Κίτινγκ τον κατηγόρησε για ασάφεια και διγλωσσία, υπονοώντας ότι η αποφυγή ξεκάθαρων χαρακτηρισμών υπονομεύει την ηθική θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.
Σε ερώτηση για την ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα, ο Ρούμπιο παρέπεμψε στην κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1961:
«Αν δεν υπήρχε επικοινωνία τότε, ο κόσμος ίσως να είχε σταματήσει σε εκείνη την κρίση», σημείωσε, υπερασπιζόμενος την ανάγκη επαφών, ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης.
Ενδεικτικό της προσπάθειας διπλωματικής εξομάλυνσης είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος.
Παρά τις επιφυλάξεις του για την ένταση των χαρακτηρισμών, ο Ρούμπιο δεν δίστασε να αναγνωρίσει ρητά τη Ρωσία ως επιτιθέμενη δύναμη στον πόλεμο:
«Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι στιγμής αποφεύγει να χρησιμοποιήσει αντίστοιχη γλώσσα.