Τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Mig-31 παραβίασαν την Παρασκευή τον εναέριο χώρο της Εσθονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εσθονικής κυβέρνησης. Τα αεροσκάφη παρέμειναν στον εναέριο χώρο της χώρας για περίπου 12 λεπτά, προκαλώντας ανησυχία στην περιοχή.
Η παραβίαση σημειώθηκε κοντά στο νησί Βαϊντλό, ένα μικρό νησί στο μέσο του Φινλανδικού κόλπου, όπως φαίνεται από τον χάρτη. Το περιστατικό έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ την περασμένη εβδομάδα ένα ακόμη ρωσικό μη επανδρωμένο πέρασε και στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας.
Στρατηγική Αντίδραση της Εσθονίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάλεσε άμεσα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στη χώρα για να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία και να παραδώσει διπλωματική νότα για την παραβίαση του εναέριου χώρου. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως «η Ρωσία έχει ήδη παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Εσθονίας τέσσερις φορές φέτος, κάτι που είναι απαράδεκτο».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η σημερινή παραβίαση, στην οποία συμμετείχαν τρία μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί μία πρωτοφανή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας. «Οι εντεινόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να δοκιμάσει τα σύνορα και η αυξανόμενη επιθετικότητά της πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχεία εντατικοποίηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης», υπογράμμισε.
Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, το Ταλίν ανέφερε τον Μάιο ότι η Μόσχα έστειλε για μικρό χρονικό διάστημα ένα μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο χώρας μέλους του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να σταματήσει ένα πετρελαιοφόρο που είχε προορισμό τη Ρωσία, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στο «σκιώδη στόλο» που αψηφεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας
Συνεχιζόμενη Κλιμάκωση
Η παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας αποτελεί μέρος μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, τα οποία εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι διεθνείς ανησυχίες για την αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες διπλωματικές και στρατηγικές κινήσεις από τις δυτικές δυνάμεις.