Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την παράδοση των βαρέων όπλων της Wagner στον τακτικό στρατό, σε μία προσπάθεια για την εξουδετέρωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι αποσύρθηκε η δίωξη για την ένοπλη στάση.

Η Wagner, ο αρχηγός της οποίας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χαρακτηρίστηκε «προδότης» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι θα παραδώσει τα όπλα της στις ρωσικές αρχές και δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια όπλα αφορά η σχετική ανακοίνωση.
Σε διάγγελμά του χθες, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκε οργισμένος, ο πρόεδρος της Ρωσίας, αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση από την ανάληψη της εξουσίας πριν από 20 χρόνια, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι απέφυγε «την αιματοχυσία» κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της Wagner που τρομοκράτησε το Κρεμλίνο το Σαββατοκύριακο.

Αν και κατήγγειλε «προδοσία», ο Πούτιν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι μαχητές της Wagner μπορούν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, να ενταχθούν στον τακτικό στρατό ή να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της οποίας λειτούργησε ως μεσολαβητής.
Ορισμένοι αναλυτές είδαν σε αυτήν την επιεική στάση ομολογία αδυναμίας.
Ο ίδιος ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η ανταρσία είναι το αποτέλεσμα κακής διαχείρισης της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Wagner και τον ρωσικό στρατό που κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ασκώντας έμμεση κριτική στον Πούτιν.


«Η κατάσταση μας ξέφυγε, μετά σκεφτήκαμε ότι θα διευθετηθεί, αλλά δεν διευθετήθηκε. Σε αυτήν την ιστορία, δεν υπάρχουν ήρωες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Λουκασένκο.
Σε μία προσπάθεια να κλείσει τη σελίδα του επεισοδίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι γίνονται «προετοιμασίες για τη μεταφορά των βαρέων οπλικών συστημάτων της Wagner στις εν ενεργεία μονάδες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων».
Αυτό το μέτρο θα εξουδετέρωνε ντε φάκτο τη μισθοφορική δύναμη. Ο αρχηγός της δηλώνει ωστόσο ότι πραγματοποίησε αυτήν την εξέγερση για «να σώσει» την οργάνωση που κινδύνευε να απορροφηθεί από τον ρωσικό στρατό την 1η Ιουλίου.

Πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν;

Μετά το τέλος της στάσης, ο δισεκατομμυριούχος Πριγκόζιν δεν έχει επανεμφανιστεί δημόσια από το βράδυ του Σαββάτου. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, διαβεβαίωσε ότι «η ανατροπή της εξουσίας» δεν ήταν στις προθέσεις του. Ορισμένα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ιδιωτικό τζετ που ανήκει στον Πριγκόζιν προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λευκορωσία, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε οι αρχές το έχουν επιβεβαιώσει.

Σε μία ένδειξη της ύπαρξης συμφωνίας ανάμεσα στον Πριγκόζιν και το Κρεμλίνο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, FSB, ανακοίνωσαν ότι αποσύρεται η δίωξη κατά της Wagner για ένοπλη στάση. «Αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες στη στάση έδωσαν τέλος στις ενέργειές τους με άμεσο στόχο τη διάπραξη εγκλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση της η FSB. Δεδομένου αυτού και «άλλων συνθηκών» που δεν διευκρινίζονται, αποφασίστηκε να αποσυρθεί η δίωξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας.

Όλη αυτή η αβρότητα -την ώρα που ο ίδιος ο Πούτιν παραδεχόταν ότι πιλότοι του ρωσικού στρατού σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των στασιαστών- έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την απηνή καταστολή που επιβάλλεται κατά αντιφρονούντων και ανωνύμων πολιτών που καταγγέλλουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για πολλούς αναλυτές, η ανταρσία της Wagner έφερε στο φως τις αδυναμίες του καθεστώτος Πούτιν και του στρατού του απέναντι σε βαριά οπλισμένους μισθοφόρους που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα με κατεύθυνση τη Μόσχα μέσα σε μία μόνο μέρα.

Σε ένδειξη της ανησυχίας που επικράτησε, ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι έδωσε διαταγή στον στρατό του να βρίσκεται σε κατάσταση μάχης κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το επεισόδιο μπορεί να αποδυναμώσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, φέροντας σε πλεονεκτική θέση τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.