Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε απόψε ότι ο επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Embraer-135 που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες, επιβεβαιώνοντας, έτσι, ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός.

Μεταξύ των επιβαινόντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν και ο στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν και ηγετικό στέλεχος της Ομάδας Βάγκνερ, ο Ντμίτρι Ούτκιν. Στην ανακοίνωση της Rossaviatsia αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Σεργκέι Προπούστιν, Γεβγκένι Μακαριάν, Αλεξάντρ Τότμιν, Βαλέρι Τσεκάλοφ και Νικολάι Ματιούσεφ, μεταδίδει το TASS.

Νωρίτερα, το κανάλι Grey Zone, το οποίο συνδέεται με την οργάνωση, ανήρτησε στο Telegram: «Ο επικεφαλής του ομίλου Wagner, ένας Ήρωας της Ρωσίας, ένας πραγματικός πατριώτης της πατρίδας του - ο Evgeny Viktorovich Prigozhin σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών των προδοτών της Ρωσίας».

Στο τέλος, καταλήγει το κείμενο της ανάρτησης, επισημαίνοντας: «Αλλά ακόμα και στην κόλαση, θα είναι ο καλύτερος! Δόξα στη Ρωσία!».

«Δεν εξεπλάγη» ο Μπάιντεν 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν εξεπλάγη» από την είδηση της συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο βρισκόταν στη λίστα των επιβατών του ο Πριγκόζιν, στη Ρωσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Νεβάδα αν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος, είπε: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο υπεύθυνος για την επίθεση: "Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη Ρωσία και πίσω από τα οποία να μην κρύβεται ο Πούτιν", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η είδηση ότι ο αρχηγός της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να επέβαινε σε αεροπλάνο που συνετρίβη και έχουν χάσει τη ζωή τους και οι 10 επιβάτες του έχει διαδοθεί παγκοσμίως και σιγά-σιγά παρουσιάζονται οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το ρωσικό BBC έχει αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει την πτώση και τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Μιλώντας στο Reuters, η εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Adrienne Watson επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν τις σχετικές αναφορές: «Έχουμε δει τις αναφορές. Εάν επιβεβαιωθούν, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί».

Στο ίδιο μέσο, γίνεται λόγος για δήλωση του πρωθυπουργού Εσθονίας Kaja Kallas στο CNN: «Αν αληθεύει, δείχνει ότι ο Πούτιν θα εξοντώσει τους αντιπάλους του και αυτό φοβίζει όποιον σκέφτεται να εκφράσει διαφορετική άποψη από τη δική του».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να "κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη".

Έχουν περισυλλεχθεί οκτώ άτομα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το RIA

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η είδηση της συντριβής έγινε γνωστή νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη. Για το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν ήταν στη λίστα των επιβατών ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη στο χωριό Κουζένκινο, στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο, όπου συνετρίβη το ιδιωτικό αεροσκάφος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων. Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.