Η Ρωσία και η Κίνα στέκονται κατά των κυρώσεων που επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, επισημαίνοντας πως «Προσπαθούν να τη στραγγαλίσουν». Ιδιαίτερα η Ρωσία προέβαλε βέτο στην ετήσια ανανέωση της θητείας των εμπειρογνωμόνων που επιτηρούν την εφαρμογή των μακρόχρονων κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι αυξάνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και επιδιώκουν να «στραγγαλίσουν» την απομονωμένη χώρα, τονίζοντας πως θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση για τη Βόρεια Κορέα.

Οι μακροχρόνιες κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα αφορούν τα προγράμματά της πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της το 2006.

Η νέα συμμαχία 

Η Ρωσία προέβαλε βέτο, μία κίνηση που επιφέρει πλήγμα στην εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ και υπογραμμίζει το όφελος που έχει αποκομίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν κινούμενος εγγύτερα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: «Είναι ολοφάνερο σε εμάς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί παλιά υποδείγματα σε σχέση με τα προβλήματα της Κορεατικής Χερσονήσου» για να προσθέσει «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδείξει σαφώς πως το ενδιαφέρον τους δεν εκτείνεται πέρα από την αποστολή του 'στραγγαλισμού' της DPRK με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, και [πως] μια ειρηνική διευθέτηση δεν βρίσκεται καθόλου στην ατζέντα»

Η θέση της Κίνας 

Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία προέβαλε βέτο. Ωστόσο επεσήμανε πως αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων «στα τυφλά»σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η τρέχουσα κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει τεταμένη και η επιβολή κυρώσεων στα τυφλά δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα», είπε ο Λι Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μια πολιτική λύση είναι ο μοναδικός [δυνατός] δρόμος», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο το Πεκίνο τήρησε αποχή.