Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ρωσίας εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν οι προβλέψεις του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2023-25 και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και η αβεβαιότητα μπορεί να περιορίσουν τη ζήτηση από τους καταναλωτές και το δανεισμό.
Το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας βασίζεται στις τριετείς προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2023, χάρη στην αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, ενώ αρκετοί δείκτες, περιλαμβανομένων του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής, θα γίνουν θετικοί μέχρι το 2024.
Σε έγγραφα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει πως κάποιοι από τους κυριότερους κινδύνους, όπως η πιθανότητα ανεπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίσουν ύφεση και σκληρότερες κυρώσεις να επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, δεν ελήφθησαν υπόψη στις τριετείς προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος στο διάστημα 2023-25 να υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, κυρίως λόγω των εσόδων από τον ΦΠΑ.
«Σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, ο πληθυσμός μπορεί να τηρήσει μια πιο συγκρατημένη στάση στη χρήση πιστώσεων και των οικονομιών του για κατανάλωση, απ’ ό,τι ίσχυσε, για παράδειγμα, το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας», σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας δεν αναφέρεται αν έχουν ληφθεί υπόψη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, ενώ η υπόθεση ότι η ισοτιμία του ρουβλίου θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή έχει οδηγήσει σε υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά έσοδα από το εξωτερικό εμπόριο, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο ίδιος οργανισμός προσθέτει πως τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει 9,33 τρισεκατομμύρια ρούβλια από εσωτερικό δανεισμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, περιλαμβανομένων 2,51 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών το 2023, μπορεί να μην επιτευχθούν.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, είναι ένας κρατικός οργανισμός που παρακολουθεί πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.