Στη Μόσχα της Ρωσίας βρίσκονται, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν για συνομιλίες και για πρώτη φορά από τότε που επιτέθηκε η Χαμάς στο Ισραήλ, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους, θέτοντας στο επίκεντρο της διαμάχης τους τη Λωρίδα της Γάζας. 

Η Ζαχάροβα δήλωσε, συγκεκριμένα: «Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα». Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για την ατζέντα ή το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν αυτές οι αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται μια πηγή της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στη Μόσχα βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Άμπου Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Συνάντηση Κανί-Γκαλούζιν

Ο Ιρανός υφυπουργός, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμά της, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Γκαλούζιν.

Η Ρωσία διατηρεί δεσμούς με όλους τους βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς. Η Ρωσία κατηγορεί για την παρούσα κατάσταση την «αποτυχία» της αμερικανικής διπλωματίας και έχει ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

Τέλος, να σημειωθεί πως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχουν εκφραστεί πολλές φορές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να εμπλακεί ενεργά και το Ιράν σε αυτόν τον πόλεμο, στηρίζοντας τη Χαμάς.

Μάλιστα, μετά την επίθεση της Χαμάς πως το Ιράν γνώριζε για τα σχέδια της ισλαμιστικής οργάνωσης, όμως, δημοσίευμα των New York Times είχε επικαλεστεί αξιωματούχους-κλειδιά του Ισραήλ, οι οποίο δήλωναν πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει επίθεση της οργάνωσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ακόμα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε πει σε ενημέρωση στον Τύπο πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για μια πιθανή «κλιμάκωση» της κατάστασης, με την εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση.