Ρατσιστικό έγκλημα η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

37

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο οι 2 νεαροί, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος, για την δολοφονία του Πακιστανού εργάτη  τον Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε ρατσιστικό κίνητρο στο έγκλημα και καταδίκασε τους 2 κατηγορουμένους για ανθρωποκτονία από κοινού με άμεσο δόλο. “Η επιλογή των δραστών έγινε λόγω φυλετικών χαρακτηριστικών και καταγωγής και γι’αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του” ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, διευκρινίζοντας ότι
“το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός”.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, ζήτησαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ οι συνήγοροί τους ζήτησαν η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών να διακοπεί για άλλη συνεδρίαση, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση του νέου ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος διακοπής, αλλά και της αναγνώρισης των ελαφρυντικών αναφέροντας ότι “οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά”.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο διασκέπτεται επί των αιτημάτων των κατηγορουμένων για να προχωρήσει στην επιμέτρηση των ποινών.

Ο 27χρονος Πακιστανός δολοφονήθηκε από τους δράστες τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του να εργαστεί.
Οι δύο νεαροί επέβαιναν σε μηχανάκι και αφού τον σταμάτησαν τον μαχαίρωσαν 7 φορές, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο δρόμο.

Οι καταδικασθέντες, οι οποίοι δικάζονται παράλληλα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχουν παραδεχθεί ότι μαχαίρωσαν τον άτυχο Πακιστανό εργάτη, υποστηρίζοντας όμως ότι το θύμα ευθυνόταν για την αιματηρή συμπλοκή. Στις απολογίες τους επέμειναν στην εκδοχή ότι ο Σ.Λουκμάν τους έκλεισε το δρόμο με το ποδήλατό του και όταν του ζήτησαν το λόγο εκείνος τους επιτέθηκε πρώτος.
Ο εισαγγελέας ωστόσο, σε μία αγόρευση-καταπέλτη μίλησε για μία εν ψυχρώ δολοφονία που οφείλεται σε φυλετικά κίνητρα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr