Την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate ομολόγησε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέτσκο Τζιόρτζι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.

Στο μεταξύ αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου, πήρε η Εύα Καϊλή, ενώ προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι έρευνες συνεχίζονται με τις βελγικές αρχές να εστιάζουν στη διαδρομή του χρήματος.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι που συνελήφθη στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία, προχώρησε σε ομολογία κατά την ανάκρισή του ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή. Όπως αναφέρει από την πλευρά της η La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου». «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Κατάρ-gate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Φ. Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης». Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη “Soir”, απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Οι ομολογίες του Φ. Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε χθες ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ-Τ», παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Διευκρινίζεται, επίσης ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Νικολό Φιγκό Ταλαμάνγκα, Διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice”.

Εντύπωση προκαλεί στα ξένα και κυρίως στα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι Καϊλή και Τζιόρτζι εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους. Η κ. Καϊλή εκπροσωπείται από τους κ.κ. Αντρέ Ριζόπουλο και τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο ενώ, ο κ. Φραντσέσκο Τζιόρτζι εκπροσωπείται από Πιερ Μονβίλ.

Μετσόλα σε Καϊλή

Εκπρόσωπος της Προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ερωτηθείς χθες σχετικά σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή». «Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μετέφερε τη θέση της ότι “οι σχέσεις που είχε με το Κατάρ, δεν ήταν προσωπικές ή επαγγελματικές, το πρόγραμμα για τις συναντήσεις και τις ομιλίες και οι δηλώσεις που θα έκανε με αξιωματούχους του Κατάρ, ήταν προκαθορισμένα όλα από το γραφείο της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της κ. Μέτσολα. Επίσης, η κ. Μέτσολα είχε «σκιά», συνοδό δίπλα της ΕΕ, τον κ. Ρομπέρτο Μπεντίνι ώστε όποιες επαφές θα γίνονταν, θα γίνονταν με την παρουσία του κ. Μπεντίνι του συνεργάτη της κ. Μέτσολα”.

H εισαγγελία του Μιλάνου ελέγχει επτά τραπεζικούς λογαριασμούς

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου ελέγχει τις κινήσεις επτά τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της έρευνας κατά της διαφθοράς, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων La Presse, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Νέες φωτό με βαλίτσες

Χθες η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου ανέβασε στο twitter φωτογραφίες με τα χρήματα, αλλά και τις βαλίτσες που βρέθηκαν αναφορικά με το σκάνδαλο Qatargate. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, κατάσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών στην περιοχή των Βρυξελλών σε σχέση με υπόθεση ύποπτης διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L’ Echo, μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται νέα, ήταν τυλιγμένα με πλαστική ταινία και είχαν τυπωθεί πρόσφατα. Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο, σημειώνεται, καθώς μπορεί να δώσει ώθηση στην εξέλιξη της έρευνας. Εφόσον οι Αρχές γνωρίζουν πού εκδόθηκαν τα χαρτονομίσματα αυτά, θα είναι εύκολο να βρουν την τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των δεσμίδων και ως εκ τούτου και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη, και έτσι κι εκείνη των ατόμων που βαρύνονται με υποψίες για ενεργό διαφθορά.