Ελεύθερος αφέθηκε από τη βελγική δικαιοσύνη ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatargate Αντόνιο Παντσέρι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Υπενθυμίζεται πως είχε φυλακιστεί στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ενώ από τις 6 Απριλίου 2023 είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί πως αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος τον Δεκέμρβιο, ωστόσο η βελγική δικαιοσύνη έκανε δεκτό σχετικό αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισής του. 

Μάλιστα, στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας σημειώνεται πως ο μοναδικός όρος που ετέθη στον πρώην ευρωβουλευτή για να αφεθεί ελεύθερος ήταν να μη φύγει από το Βέλγιο, αλλά και να μην έρθει σε επαφή με άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Qatargate. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Παντσέρι, επειδή συνεργάστηκε με τις βελγικές αρχές, καταδικάσθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο σε μόνο ένα χρόνο φυλάκισης. 

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «La Stampa»

Να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» με πρωτοσέλιδο άρθρο της, με τίτλο «Ηλεκτροπληξία» στη στήλη «Καλημέρα» προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του Παντσέρι στο σκάνδαλο, αλλά και για την Εύα Καϊλή και την περιπέτειά της και για παραβλέψεις που έγιναν. 

«Η έρευνα όχι μόνο δεν επεκτάθηκε, αλλά περιορίστηκε αρκετά. Και τώρα οι δικηγόροι του Αντόνιο Παντσέρι ανακαλύπτουν από τα έγγραφα ότι ο πελάτης τους είχε αρνηθεί ότι ήταν διεφθαρμένος και το παραδέχτηκε μόνο αφού έμαθε για τη σύλληψη της συζύγου και της κόρης του» αναφέρει το άρθρο, επισημαίνοντας πως το έκανε «ειδικά μετά την υπόσχεση του δικαστή: Αν ομολογήσεις και προσθέσεις δύο ονόματα συνεργών σου, αφήνουμε τη γυναίκα και την κόρη σου και τη γλιτώνεις με έξι μήνες αντί για δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης».

Ο συντάκτης Ματία Φέλτρι, που υπογράφει τη στήλη, σχολιάζει καυστικά πως «με ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα θα το είχαν κάνει νωρίτερα, αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η χώρα της προόδου να το πω έτσι».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η αποκάλυψη αυτή είναι σοβαρότερη από το ίδιο το έγκλημα που ερευνούσαν οι αρχές. Και διερωτάται γιατί δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά παρατηρείται ψυχραιμία.

«Αν σέβονταν τον ρόλο που τους δόθηκε από τη λαϊκή εντολή, την οποία διέσυρε κατά το δοκούν ο πρώτος τυχαίος δικαστής, οι βουλευτές θα έπρεπε –εδώ και τώρα– να χτυπάνε τις γροθιές τους δυνατά στο τραπέζι. Λαϊκισμός είναι και αυτή η σιωπή».

Ιδιαίτερα μνεία κάνει στην Εύα Καϊλή: «Αν μπορούσα να γράψω μισή εφημερίδα, θα συνέτασσα το λεξικό της σκληρότητας που επιδεικνυόταν εκείνες τις ημέρες, αλλά εδώ αρκεί να θυμηθούμε την έξαψη της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή ενώ βρισκόταν στη φυλακή, που αποφάσισε κατά μέτωπο επίθεση, στο όνομα της ευρωκοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».