“Πυροσβέστης” ο Τσίπρας- Στο Μάτι απέτυχε… Στο ΣΥΡΙΖΑ;

86

Τρεις ώρες χρειάστηκε να περάσουν περίπου μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να «απενεργοποιήσει» την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Πάνου Σκουρλέτη που είδε ως χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τα απανωτά επικριτικά δημοσιεύματα εναντίον του.

Η χθεσινή συζήτηση που έγινε παρουσία των δυο στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (του Αλέξη Χαρίτση και του Μιχάλη Καλογήρου) κράτησε τρεις ώρες και κατά πληροφορίες δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Αποτέλεσε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης, όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έντονα ενοχλημένος από δημοσιεύματα που τον στοχοποιούσαν,επικοινώνησε με τον πρόεδρο του κόμματος για να του εκφράσει την ενόχλησή του επειδή τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» ήρθαν από ΜΜΕ που είναι φιλικά προς την αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τον γραμματέα ότι δεν εκπορεύεται κανένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και ότι δεν είναι δυνατό να ελέγχει τους αρθρογράφους για τα όσα γράφουν σε σχέση με τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ωστόσο, αν και δε χρεώνει στην ηγεσία την «δυσανεξία» που διαπιστώνει εναντίον του,είναι -σχεδόν- πεπεισμένος ότι τρία άλλα στελέχη που είναι κοντά στην ηγεσία επιδιώκουν την αποδόμησή του προκειμένου να φύγει από τη θέση του γραμματέα, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο διεύρυνσης, με όρους που εκείνοι επιδιώκουν.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που -στην αρχή τουλάχιστον- μόνο ανέφελη δεν ήταν,έθεσε ο ίδιος θέμα αντικατάστασής του ζητώντας κατά πληροφορίες στην επικείμενη Πολιτική Γραμματεία όποιος έχει πρόβλημα με τον ίδιο να θέσει θέμα αλλαγής γραμματέα και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει νέο γραμματέα.

Σε αντίθετη περίπτωση «δε μπορούμε να προχωρήσουμε με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», υποστήριξε, κατά πληροφορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θέλησε να κλείσει το νέο κύκλο εσωστρέφειας, γι’ αυτό αφού διαβεβαίωσε τον Πάνο Σκουρλέτη ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις γα τον ίδιο και τη θέση του γραμματέα, φαίνεται πως αποσαφήνισε δύο ακόμα ζητήματα που έχουν σηκώσει αρκετή συζήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και είχαν εξελιχθεί σε σημεία τριβής.

Κατά πληροφορίες,δεν φάνηκε να προκρίνει την εκλογή ηγεσίας από τη βάση και δεν επιδιώκει συνέδριο την άνοιξη αλλά το πολύ έως το τέλος Γενάρη.

Μάλιστα σε μια κίνηση επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης του προχώρησε σε μια επιλογή που εκ των πραγμάτων «καλμάρει» τον Σκουρλέτη, αφού γνωστοποίησε ότι ο γραμματέας θα είναι ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Η κίνηση Τσίπρα ήταν απολύτως αναμενόμενη όχι μόνο επειδή τις περισσότερες φορές έχει επιλέξει να παραμένει -επισήμως τουλάχιστον- πάνω από τις διφορούμενες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά κυρίως επειδή «καίγεται» να σταθεί αποτελεσματικά ως αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει πάρει φόρα φέρνοντας απανωτά νομοσχέδια μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Την ίδια ώρα δεν θέλει με το «Καλημέρα σας» να ανοίξει νέες κόντρες με βάθος στο κόμμα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κοντά στον Σκουρλέτη θα σταθούν οι Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης και άλλοι που δεν επιθυμούν το άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο να γίνει με το σχέδιο της αθρόας εγγραφής νέων μελών που φαίνεται να προωθούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Αντώνης Κοτσακάς.

Η «πυροσβεστική» προσπάθεια Τσίπρα προς το παρόν απέδωσε αποτελέσματα φέρνοντας νηνεμία στην Κουμουνδούρου.

Να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός της επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

http://lykavitos.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr