Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), που συναντήθηκαν στην Ιαπωνία, ότι τη συκοφαντούν και τη διαβάλλουν μετά το πολύ επικριτικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν για τις κινεζικές πολιτικές.

«Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 δεν έλαβε καθόλου υπόψη ούτε την επίσημη θέση της Κίνας ούτε τα αντικειμενικά γεγονότα», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, συκοφάντησε και διέβαλε την Κίνα», υπογράμμισε ενώπιον των δημοσιογράφων, εκφράζοντας την «έντονη δυσαρέσκεια» του Πεκίνου.

Ο Ουάνγκ Ουενμπίν απαντούσε σε ερώτηση για το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της G7 (Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) στο οποίο εκφράζουν κυρίως τις ανησυχίες τους για την Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.

Η G7 προειδοποίησε κυρίως το Πεκίνο για τις εδαφικές διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, εκτιμώντας ότι δεν έχουν «νομική βάση».

«Ανάμεσα στις γραμμές, αυτό το ανακοινωθέν είναι γεμάτο αλαζονεία, προκαταλήψεις και κακόβουλη πρόθεση να εναντιωθεί στην Κίνα και να καταπνίξει» την ανάπτυξή της, υπογράμμισε.

Ο Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως η Κίνα διαμαρτυρήθηκε διά της διπλωματικής οδού στην Ιαπωνία, οικοδεσπότη της συνόδου της G7.

Η G7 χαρακτήρισε επίσης «απαραίτητη» τη διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν, όπου το Πεκίνο διεξήγαγε πριν από μερικές ημέρες στρατιωτικά γυμνάσια μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι.

Η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο του εδάφους της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Το Πεκίνο ασκεί ισχυρή στρατιωτική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2016 η Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Προκειμένου να διατηρηθεί πραγματικά η ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αντιταχθούμε ξεκάθαρα και να σταματήσουμε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην απόκτηση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», υπογράμμισε ο Ουάνγκ Ουενμπίν απαντώντας στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Για τη Νότια Σινική Θάλασσα, ο εκπρόσωπος εκτίμησε πως η παρούσα κατάσταση είναι «σταθερή στο σύνολό της» και κάλεσε την G7 «να μην σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ των χωρών της περιοχής» με τις δηλώσεις της.