Καταρχήν «ναι» απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απομονωθεί πολιτικά και είναι ο μόνος που εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του εμφανίστηκε αρνητικός στα σχέδια της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως – σημειώνουν- παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.
«Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας» εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι.
Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
«Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη» καταλήγουν.
Διαβάστε σχετικά:
Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Κουτσούμπα
«Ναι μεν, αλλά» Τσίπρα για την ψήφο αποδήμων
Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού
Βελόπουλος: Αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς
«Καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων» ο Βαρουφάκης