Με στόχο την συναίνεση συνεδριάζει αυτή την ώρα (μεσημέρι Τετάρτης) η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχουν ξεκαθαρίσει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση. Η μόνη κόκκινη γραμμή που έχει οριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού η οποία και θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

Επι της ουσίας, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως και είχε ξεκαθαρίσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι αντισυνταγματική.

«Η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου, ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας» εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι με την ολοκλήρωση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διευκρίνισαν μάλιστα πως η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό. Είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».

Ήδη η κυβέρνηση, σε ένδειξη καλής θέλησης, φαίνεται να έχει κάνει πίσω στην επιστολική ψήφο αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή σε λιγότερο από ένα μήνα.