Συνεχίζεται η έκρηξη στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη και στις τρίτες χώρες, που παρουσιάστηκε από το πρώτο κιόλας τετράμηνο του 2023 και έφερε για τη χώρα μας, στο ισοζύγιο των συναλλαγών, πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ.
Στα νωπά φρούτα και λαχανικά σημειώθηκαν εξαγωγές περίπου 686.000 τόνων, αυξημένες κατά 35,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και απέφεραν τζίρο πάνω από 625 εκατ. ευρώ. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα βρίσκονται πρώτα σε ζήτηση στη διεθνή αγορά, με πρώτα στις προτιμήσεις των εισαγωγέων τις φράουλες, τις ντομάτες, τις έγχρωμες πιπεριές, τα μανιτάρια και τα καρπούζια. Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα νωπά λαχανικά, ενώ καλή θέση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων κατέχουν η φέτα και το μέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων και Λαχανικών, έχουν εξαχθεί περίπου 59 χιλιάδες τόνοι φράουλες, ενώ ακόμα 8 χιλιάδες τόνοι ελληνικές πιπεριές βρέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά και στα ράφια των οπωροπωλείων στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα πορτοκάλια ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς εξήχθησαν την ίδια περίοδο, τους πρώτους μήνες δηλαδή του 2023, κοντά στους 220.000 τόνους, μαζί με περίπου 8.415 τόνους λεμόνια που είχαν την ίδια τύχη. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είχαν φέτος καλή τύχη στις εξαγωγές λόγω του ιδανικού κλίματος παραγωγής στην Ελλάδα και του αναντίστοιχου κόστους παραγωγής σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπήρξε τεράστια επιβάρυνση λόγω του ενεργειακού προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση φρούτων και λαχανικών απ’ ευθείας από τα ελληνικά χωράφια προς βαλκανικές χώρες, χωρίς να υπάρχει ως μεσάζων το χονδρεμπόριο και άρα οι ποσότητες που εξάγονται είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερες από όσες καταγράφονται επίσημα. Οι αθρόες εξαγωγές φέτος, πάντως, έφεραν το δυσάρεστο αποτέλεσμα της υψηλής τιμής στους πάγκους για τα εποχικά φρούτα, που σημείωσαν φέτος ανατιμήσεις-ρεκόρ. Πέραν αυτών όμως, οι παραγωγοί των προϊόντων βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις άλλες χρονιές. Εκείνο που ζητούν είναι να τρέξουν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα αχρηστεύοντας τα προϊόντα.
Ενα άλλο αίτημα, σχεδόν διαχρονικό, είναι η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως για τις επιχειρήσεις νωπών προϊόντων που χρησιμοποιούν θερμοκήπια. Τέλος, ζητούν ενημέρωση για τα νέα τεχνολογικά εργαλεία πάνω στις καλλιέργειες.