Προβληματισμός για τα σχολεία-Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων

by news

Σε δεύτερες σκέψεις οδηγούνται οι ειδικοί για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με την Αττική να βρίσκεται πολύ κοντά στο κόκκινο.

Την επιδημιολογική κατάσταση θα ξετάσουν σήμερα οι επιδημιολόγοι  της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε έκτακτη σύσκεψη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της ειδικής Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως “είναι προτεραιότητα να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω, αλλά πριν από αυτή η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία”. Συμπλήρωσε πως απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα “μετακινήσουν” περιοχές στο “κόκκινο”. Επομένως αυτό που θα γίνει την Πέμπτη είναι να αποφασιστεί εάν και ποια περιοχή πρέπει να “κοκκινίσει”. Ακολούθως η Επιτροπή της Παρασκευής που αποφασίζει για τα επόμενα μέτρα. Σε περίπτωση που μπει κάποια περιοχή σε “κόκκινο” προφανώς θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ακόμα και για την εκπαίδευση, ακόμα και για το λιανεμπόριο και ό,τι άλλο χρειαστεί” είπε υπενθυμίζοντας ότι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων την επαναφορά του λιανεμπορίου σε καθεστώς click away.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είναι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. «Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε».

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα