Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, η οποία συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση διεπιστημονικών συστάσεων για τη βελτίωση της δια βίου υποστήριξης των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

25-02-25-0001-dpc4605.jpg

Οι πρώτες προτεραιότητες της Επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής, με έμφαση:

  • Την οριστικοποίηση του ψηφιακού Οδηγού για τον Αυτισμό, ο οποίος θα παρέχει πρακτικές συμβουλές κυρίως σε γονείς σχετικά με τα πρώτα βήματα μετά τη διάγνωση ενός παιδιού.
  • Την παροχή στήριξης σε όλα τα στάδια της ζωής μέσω ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για κάθε ηλικία, βασισμένες στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
  • Την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία, διασφαλίζοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την αποτροπή διακρίσεων.

Εκπαίδευση και παράλληλη στήριξη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης, καθώς επισημάνθηκε ότι:

  • Τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό μπορούν να παρακολουθήσουν την τυπική σχολική εκπαίδευση.
  • Είναι αναγκαία η κατάρτιση περισσότερων δασκάλων και καθηγητών, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη παράλληλη στήριξη.
  • Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ειδικής αγωγής, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των παιδιών στο φάσμα.

Επαγγελματική αποκατάσταση και αγορά εργασίας

Για το στάδιο της ενήλικης ζωής, η Επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη:

  • Υψηλού επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης για τα άτομα με αυτισμό.
  • Δημιουργίας επίσημης πιστοποίησης για νέους που ολοκληρώνουν προγράμματα κατάρτισης.
  • Καλύτερης σύνδεσης με την αγορά εργασίας, είτε μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ είτε μέσω ειδικών συμβούλων που θα υποστηρίζουν τα πρώτα επαγγελματικά βήματα των ατόμων με αυτισμό.

Ταχεία διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση

Η Επιτροπή τόνισε τη σημασία της γρήγορης διάγνωσης και εξετάζει το ενδεχόμενο:

  • Θεσμοθέτησης τυποποιημένης εξέτασης σε μικρή ηλικία, ώστε να εντοπίζονται νωρίς παιδιά με πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αυτισμού.
25-02-25-0010-dpc4644.jpg

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Είχα πάντα πολύ δυνατές αναμνήσεις από τη συνάντηση που είχαμε πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία για μένα και μια ευκαιρία να κατανοήσω καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, καθώς και την έλλειψη συντονισμένων δημόσιων πολιτικών στο θέμα αυτό.

Έχουμε ήδη ασχοληθεί με ζητήματα αναπηρίας, πραγματοποιώντας σημαντικές παρεμβάσεις από την πρώτη θητεία μας. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Προεδρία της Κυβέρνησης μάς επιτρέπει να συντονίσουμε πιο αποτελεσματικά οριζόντιες πολιτικές.

Αναμένουμε τις προτάσεις σας. Ο Άκης Σκέρτσος είναι απολύτως αφοσιωμένος σε αυτή την προσπάθεια, και όπως έχουμε κάνει βήματα σε άλλες πτυχές των κοινωνικών πολιτικών, πιστεύω ότι το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τον αυτισμό.
Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και στη συνέχεια να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που εσείς θα μας προτείνετε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και πάντα εκφράζω τον θαυμασμό μου σε όλους όσοι αφιερώνουν τη ζωή τους -είτε από, θα έλεγα, υποχρέωση ως γονείς είτε από επιλογή- για να στηρίξουν τα παιδιά και τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυτισμού, ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε και στη συνέχεια για να υλοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε πολιτικές τις οποίες εσείς θα μας υποδείξετε».

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, από την πλευρά του, τόνισε:

«Έχουμε συγκροτήσει μια εξαιρετική Επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς και γονείς με προσωπική εμπειρία στον αυτισμό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των ατόμων στο φάσμα.

Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα είναι για όλους, χωρίς αόρατους πολίτες. Ο αυτισμός συχνά αντιμετωπίζεται ως μια «αόρατη» αναπηρία, όμως θέλουμε να κάνουμε ορατές τις ανάγκες των ατόμων στο φάσμα και να σχεδιάσουμε στοχευμένες πολιτικές για την καθημερινότητά τους, από την εκπαίδευση έως την αγορά εργασίας.

Έχουμε καταρτίσει μια ατζέντα με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις οικογένειες και τους ειδικούς. Στόχος μας είναι οι προτάσεις αυτές να μετατραπούν σε εφαρμόσιμες πολιτικές που θα κάνουν τη διαφορά στην πραγματική ζωή των ανθρώπων».*

Στόχος: Ισότιμη ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία

Η Ειδική Επιτροπή για τον Αυτισμό καλείται να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Μέσα από τη συνεργασία κυβέρνησης, επιστημονικής κοινότητας και γονέων, στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικών που θα εξασφαλίσει την ουσιαστική κοινωνική ένταξη και στήριξη των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα.