Υψηλότατες είναι οι προσδοκίες της Capital Economics για την ελληνική ανάπτυξη της Ελλάδας τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Σύμφωνα με τελευταία της έκθεση προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2024 και 2,5% το 2025 και σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης τα επόμενα 2 χρόνια, με το χρέος να μειώνεται.

Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να πέσει από το 161% του ΑΕΠ φέτος στο 153% το 2024 και στο 146% το 2025.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη κατά το τρίτο τρίμηνο, όμως βρίσκεται ήδη 6% υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα, κάτι που ο οίκος χαρακτηρίζει εντυπωσιακό. Επιπλέον, οι επιχειρηματικές έρευνες παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και «δείχνουν» επιστροφή στην ανάπτυξη για το δ΄ τρίμηνο.

Ενισχύεται η κατανάλωση των νοικοκυριών

Η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύεται από την αύξηση της απασχόλησης και την πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, με τους αναλυτές να μιλούν για «τεράστια βελτίωση» από το 17% που ήταν στα τέλη του 2019. Με βάση τα στοιχεία του δείκτη PMI, η Capital Economics εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να ενισχύσει την ανεργία.

Ο οίκος αναλύσεων διαπιστώνει δομική πρόοδο στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σημειώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε σχέση με άλλες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων, γιατί ο δανεισμός του είναι χαμηλός.

Και ενώ το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ υψηλό με βάση τα διεθνή επίπεδα, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χαμηλό κόστος των τόκων λόγω των προηγούμενων αναδιαρθρώσεων, έχουν βάλει τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά.

Τέλος, η Capital Economics σημειώνει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σημαίνει την αυτόματη ένταξη στα προγράμματα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.