Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η πρωτοφανής προσπάθεια της αντιπολίτευσης τυμβωρυχίας πάνω στην τραγωδία των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει ακριβώς αυτό, την προσπάθεια δηλαδή πολιτικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος από την αντιπολίτευση, και να υπογραμμίσει πως είναι αυτονόητη η απαίτηση των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους στο δυστύχημα για την ανάδειξη των αιτιών και την τιμωρία των ενόχων. Στo πλαίσιο αυτό θα εστιάσει στο έργο της Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραμείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει την δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Πρακτική στην οποία ήδη επιδίδεται η αντιπολίτευση, όπως φάνηκε από τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών στη Βουλή, αλλά και «μαρτύρησε» -μιλώντας στο ACTION -o Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πριν το δημοσίευμα του Βήματος».

Επίσης ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την αλληλουχία των γεγονότων για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας συνδέοντας την κίνηση αυτή με οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κυρίως με αφορμή το κάλεσμά του προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού, θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων).

Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι χθες, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έκανε σαφές ότι «δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη». Ο ίδιος υπενθύμισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι «ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».