Νέα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέας και του εισοδήματος των αγροτών αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», όπου θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες στήριξής τους, με τον κανόνα ότι δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. «Θέλω να το ξαναπώ για μία ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλλιείς με μία σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν και πιστεύω, όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και κτηνοτρόφοι μας ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά χθες μετά τη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην παρέμβαση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα δοθούν επιπλέον βοήθειες ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος». Ειδικότερα, θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, «ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι  αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως είπε.

Το πακέτο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση αφορά παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος και τον εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, μια ανάγκη που ανέδειξαν και οι προσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκταμιευθεί παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. «Το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ. Πετύχαμε ως κυβέρνηση να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι είναι και το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε γίνει το 2022 και το 2023.