Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία αξίζει τη στήριξή μας». Παράλληλα, επέκρινε την Πορτογαλία για το άνοιγμα των συνόρων της στον τουρισμό, που οδήγησε σε ταχεία διάδοση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι σημαντική και πρέπει να την αναπτύξουμε περισσότερο», δήλωσε η καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Το πιστεύω ακράδαντα», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την προσφορά της Τουρκίας για στήριξη 3,7 εκατ. προσφύγων από τη Συρία. «Γι’ αυτό αξίζει τη στήριξή μας».

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη της εβδομάδας θα συζητηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ενωσης και Τουρκίας για τα θέματα της κλιματικής και της υγειονομικής κρίσης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης. Στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών περιλαμβάνεται και το τηλεφώνημα της Φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα.

Η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας υπεγράφη την άνοιξη του 2016 και περιελάμβανε επιστροφές στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών που έφθαναν στα ελληνικά νησιά, καθώς και οικονομική στήριξη της Τουρκίας από την Ε.Ε. «Πλέον, δεν απαιτείται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απαιτείται να δώσουμε στους ανθρώπους μια προοπτική», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ως προς τον κορωνοϊό, η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες, αλλά «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα θέλαμε να είναι η Ε.Ε.». «Εχουμε μία κατάσταση στην Πορτογαλία, που ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά», προσέθεσε, στηλιτεύοντας την αδυναμία της Ε.Ε. να θέσει κοινούς κανόνες για την είσοδο τουριστών. Τα κρούσματα στην Πορτογαλία έχουν αυξηθεί στα 1.000 ημερησίως, ενώ στην περιοχή της Λισσαβώνας και του Τάγου το 60% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ, παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι μόνο η δική του παράταξη μπορεί να συμβιβάσει την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με εκείνη της διατήρησης θέσεων εργασίας στη βαριά βιομηχανία. Στόχος του Λάσετ είναι η γερμανική βιομηχανία να λειτουργεί με μηδενικό κλιματικό αποτύπωμα (μηδενικούς ρύπους) το αργότερο έως το 2045. Ως προς την Κίνα, προειδοποίησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να εμπλακεί σε «ψυχρό πόλεμο».

Πηγή: Καθημερινή