Σε παράταση του lockdown οδηγούν οι αυξημένες τις τελευταίες μέρες μολύνσεις κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα διαγνωσμένα κρούσματα μεταλλάξεων αλλά και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, οπότε και θα διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις, με αρκετούς από τους ειδικούς να έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown. Όπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί θα καταλήξουν στην εισηγήσή τους σε παράταση της καραντίνας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα.

Τρεις παράγοντες θα ληφθούν υπόψη: Η εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, η γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και η κατάσταση στα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν 1.784 κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 186.469, εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το βρετανικό στέλεχος κορωνοϊού με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.