Ιδιαίτερα επιβαρυμένη καταγράφεται η επιδημιολογική κατάσταση σε Αχαϊα, Εύβοια και Ρέθυμνο, οι οποίες φαίνεται να οδεύουν σε σκληρό lockdown, ενώ τους ειδικούς απασχολεί και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.
Η κατάσταση θα συζητηθεί εκτενώς στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων σήμερα, στις 10 το πρωί, οπότε και θα γίνει ψηφοφορία για την εισήγηση που θα γίνει στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, έχει αρχίσει να καταγράφει πολλά κρούσματα σε πολλές περιοχές και αν επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία.
Προβληματίζει η Θεσσαλονίκη. Τα λύματα έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Πίεση στο ΕΣΥ δεν καταγράφεται ακόμα γι’ αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, κάτι που συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή.
«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου μελέτης των λυμάτων, Νίκος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κομβικό ρόλο ενδεχομένως να παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα και για την προβολή που κάνει το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ανάργυρος Μαριόλης, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού, είχε εκφράσει την ανησυχία που υπάρχει για τις αυξητικές τάσεις στο νομό Αχαΐας, στο Ρέθυμνο, την Εύβοια αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο ίδιος σε σχέση με την Αττική σημείωσε ότι με το νέο lockdown θα έχουμε θεαματική πτώση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκρινε ως σωστή κίνηση τη χρονική στιγμή λήψης των μέτρων στην Αττική εκτιμώντας ότι στις 8 Μάρτη, θα καταγράφονται 60 με 70 κρούσματα στην Αττική κατά μέσο όρο.