Με κάθε μέσο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποτρέψει 5.000 πλειστηριασμούς σε νοικοκυριά ευάλωτων και προς αυτήν την κατεύθυνση και το σκοπό δείχνει να συνεργάζεται με τις τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στους θεσμούς, οι οποίοι, αν και παραμένουν δύσπιστοι, έδωσαν πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων ενός τέτοιου προγράμματος.

Επανέρχεται λοιπόν στα τεχνικά κλιμάκια η συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος το οποίο θα λειτουργήσει ενδιάμεσα και για έναν περίπου χρόνο έως ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα αναλάβει τις κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το παραπάνω πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί αντί του φορέα τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να στηριξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά των οποίων η πρώτη κατοικία κινδυνεύει με πλειστηριασμό, αναβάλλοντας ουσιαστικά τον πλειστηριασμό αυτόν.

Οι δυνητικοί πλειστηριασμοί που μπορεί να αφορούν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά υπολογίζονται σε 5.000 και οι τράπεζες δηλώνουν πρόθυμες να τους αναστείλουν υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα καρπωθούν το όφελος της επιδότησης.

Το όφελος αυτό κινείται περί τα 9 εκατ. ευρώ για ένα έτος και διαμορφώνεται από 70-210 ευρώ ανά δικαιούχο, αναλόγως των προσωπικών του δεδομένων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γέφυρα Ι, που και αυτό εξυπηρετούσε αρκετούς ευάλωτους δανειολήπτες, το συνολικό ποσό επιδότησης έως σήμερα είναι ίσο με 246.661.913,69 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το Γέφυρα ΙΙ το ποσό επιδότησης ως σήμερα είναι ίσο με 254.528.283,08 ευρώ και θεωρήθηκαν ως εξαιρετικά προγράμματα από τους θεσμούς.

Οι θεσμοί αρχικώς απέρριψαν το πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, αυτό διότι θεώρησαν πως με κάποιο νέο τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών.

Όμως υπερασπιστικά του προγράμματος τάχθηκαν προχθές οι τράπεζες σε συνάντηση των Ceos με τους θεσμούς, σημειώνοντας πως πρόκειται για λίγες περιπτώσεις που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής ως εκ τούτου και δεν επηρεάζουν τη σχετική κουλτούρα.

Εν τω μεταξύ, είναι πραγματικά πολύ μικρός ο όγκος των νοικοκυριών και αναντίστοιχα μεγάλο το πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιθυμεί πάση θυσία να βρει μια σοβαρή και ουσιαστική λύση πάνω στο θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι δημοπρασίες αφορούν 697 ακίνητα, εκ των οποίων οι 408 είναι ήδη προγραμματισμένες.

Πηγή: naftemporiki.gr