Με ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ρητορική στράφηκε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τη Λευκωσία –ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ– να σχεδιάζει μια ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση για τη Μεσόγειο.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχτεί κινήσεις που, όπως είπε, αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». «Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'', ούτε θα επιτρέψουμε να αγνοηθεί η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε προκλητικά.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του AKP ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην –όπως την αποκάλεσε– «αλαζονεία της ελληνοκυπριακής πλευράς της Νότιας Κύπρου», επαναλαμβάνοντας το πάγιο αφήγημα της τουρκικής πλευράς για την ευρωπαϊκή στάση στο Κυπριακό.