Τον Πίνακα Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου των αιτήσεων στήριξης για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, καθώς και την αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-20,
δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Η Δράση 5.1.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο (ιδιωτικές παρεμβάσεις)», που υλοποιεί ο ΕΛ.Γ.Α, έχει ως στόχο τη στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, σε όλη την επικράτεια.
Ειδικότερα:
– Ενεργητικά συστήματα για την προστασία από τον παγετό σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών.
– Ενεργητικά συστήματα για την προστασία από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια σε καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνόκαρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς.
– Ενεργητικά συστήματα για την προστασία από τη βροχή σε καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.
– Ενεργητικά συστήματα για την προστασία από το χαλάζι και τη βροχή σε καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.
Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.
Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου περιλαμβάνει:
1. Αιτήσεις στήριξης, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά (παραδεκτές), συνολικά 1.054 αιτήσεις, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 26.954.460,60 ευρώ.
2. Αιτήσεις στήριξης, οι οποίες αξιολογήθηκαν αρνητικά (μη παραδεκτές), συνολικά 171.
Σύμφωνα με τον ΠΑΔΕ, το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης των θετικά αξιολογούμενων αιτήσεων στήριξης, ανέρχεται σε περίπου 27.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της 2ης πρόσκλησης, που ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Γιώργος Γεωργαντάς αφού ενημερώθηκε επί του θέματος από τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζήτησε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου , την άμεση διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων με στόχο να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των εγκεκριμένων αιτήσεων των παραγωγών.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς,«η κυβέρνηση στηρίζει με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων τους αγρότες μας, αποσκοπώντας στη διασφάλιση των καλλιεργειών τους με μέτρα ενεργών πολιτικών προστασίας, υπό το βάρος των αυξανόμενων κινδύνων της κλιματικής κρίσης. εγκατάσταση των δικτύων χαλαζικής προστασίας αποτρέπει την πρόκληση ζημιών, από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις, στα εξαιρετικά προϊόντα των δενδροκαλλιεργειών μας».