Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ.

Η δεύτερη τέτοια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφότου ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιείται έπειτα από δύο χρόνια τα οποία έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της ένωσης με την πανδημία της Covid-19, μια απότομη οικονομική πτώση και τις εντάσεις εξαιτίας του Brexit.

«Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνομενη στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμενων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες».

«Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», τόνισε.

Στο τέλος Αυγούστου, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. Αυτό ήταν ένα ορόσημο μετά τη βραδεία εκκίνηση των εμβολιασμών, αλλά κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Ανοίγει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης

«Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση, υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν, είπε.

Η ίδια τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, μια συζήτηση που θα διαρκέσει όλο το 2022 , προτού δηλαδή επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στη χρηματοπιστωτική κρίση χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ αυτή τη φορά εκτιμάται ότι το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης ως το τέλος του χρόνου, καθώς η ανάπτυξη αποδεικνύεται υψηλότερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα επισήμανε ότι οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθούν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία, ενώ θα αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα των οικονομιών.

Νέο κοινό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την «Κατάσταση της Ένωσης» που εκφώνησε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», επέμεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είπε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε τέλος.