«Πρώτο μέλημα να σώσεις ανθρώπους, όχι πειστήρια» τόνισε ο πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜΧρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών και τις αντιδράσεις γύρω από το πόρισμα«Τα διαλύεις όλα αν είναι να σώσεις έστω και έναν άνθρωπο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά το μοιραίο δυστύχημα, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν υπήρχε, τη διαχείριση του χώρου του ατυχήματος στην αρχή την ανέλαβε η Τροχαία. Η Τροχαία διαχειρίζεται τροχαία ατυχήματα, δεν διαχειρίζεται σιδηροδρομικά» και συμπλήρωσε ότι «δεν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα, επικρατούσε ένα αλαλούμ, μεταξύ Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, του άγχους του να βρεθούν επιζώντες».

«Έγιναν λάθη. Ακόμα και οι δικαστικές αρχές μπορούσαν να έχουν επέμβει. Δεν επενέβησαν. Υπάρχει εισαγγελέας που θα μπορούσε να απελευθερώσει ή να μην απελευθερώσει. Ούτε αυτό συνέβη. Άρα έγιναν όλα λάθος, έγιναν πολλά λάθος», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ εύκολο να καταγγέλεις και να έχεις έναν καταγγελτικό λόγο μετά, είναι δύσκολο να είσαι εκεί, και το λέω για όλους τους λόγους. Είναι πολύ εύκολο όλοι να λέμε τι πήγε λάθος».

Σε ερώτηση αν υπήρχε εντολέας για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν επιχειρησιακοί παράγοντες στον χώρο του δυστυχήματος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επισήμανε ότι «εμείς κάναμε συνεντεύξεις, περισσότερες από 80, με ανθρώπους που ήταν το πεδίο, αστυνόμους, πυροσβεστική, σωστικά συνεργεία. Βγάλαμε το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κάποια κεντρική εντολή για μπάζωμα. Αν υπήρχε κεντρική εντολή για μπάζωμα, θα ήμουν ο πρώτος που θα το κατήγγειλε και θα σας το έλεγα. Εμείς τις παθογένειες και τα λάθη τα αναδείξαμε».