Από το καλοκαίρι, όλα τα ακίνητα στη χώρα – είτε πρόκειται για ιδιόκτητα, είτε για ενοικιαζόμενα ή ακόμη και κενά – θα περάσουν σε ένα νέο ηλεκτρονικό καθεστώς καταγραφής, μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

" "

Το ΜΙΔΑ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον απόλυτο ψηφιακό «φάκελο» για κάθε ακίνητο της χώρας, συγκεντρώνοντας αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα, τη χρήση και την ιδιοκτησία του. Η πρωτοβουλία, που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει στόχο τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, την αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και την εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στο Taxisnet και το Κτηματολόγιο.

Τι περιλαμβάνει το νέο μητρώο ακινήτων

Κάθε ακίνητο θα έχει πλέον τον δικό του ψηφιακό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει:

  • Χαρακτηριστικά όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, αν είναι ηλεκτροδοτούμενο ή κενό.
  • Αριθμούς ΚΑΕΚ από το Κτηματολόγιο και ΑΤΑΚ από το Taxisnet.
  • Αριθμούς παροχής ρεύματος και νερού.
  • Πολεοδομικές άδειες και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
  • Στοιχεία για μισθώσεις και δωρεάν παραχωρήσεις.
  • Ενδεχόμενες εκκρεμότητες δικαστικές ή ιδιοκτησιακές διαφορές.

Η διαδικασία ένταξης σε 4 στάδια:

  1. Αυτόματη μεταφορά δεδομένων: Η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα στοιχεία από τις δηλώσεις Ε2, Ε9, το Taxisnet και τις πλατφόρμες μισθώσεων.
  2. Έλεγχος από τους φορολογούμενους: Ιδιοκτήτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) θα κληθούν να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία που θα εμφανιστούν στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
  3. Δήλωση από ενοικιαστές: Οι μισθωτές θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουν τα ακίνητα που νοικιάζουν, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με εκείνα των ιδιοκτητών.
  4. Συνεχής ενημέρωση: Το μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα από την εφαρμογή myPROPERTY, καθώς και από τα αρχεία φορολογίας εισοδήματος και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Αυτόματες διασταυρώσεις και έλεγχοι

Η σύνδεση του ΜΙΔΑ με το Κτηματολόγιο θα επιτρέψει την άμεση σύγκριση των στοιχείων που υπάρχουν σε κάθε πλατφόρμα. Εάν προκύψουν αποκλίσεις – όπως μεγαλύτερο εμβαδόν στο Κτηματολόγιο σε σχέση με το Taxisnet ή μη δηλωμένα ακίνητα – η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε ελέγχους, αναδρομική επιβολή φόρων και πρόστιμα.

«Θα αποκτήσουμε πλήρη και διαφανή εικόνα για 7 εκατ. ιδιοκτήτες», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΜΙΔΑ ως εργαλείο ηλεκτρονικού ελέγχου και φορολογικής δικαιοσύνης.