Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια ανθρώποι να εκτοπίζονται βίαια παγκοσμίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι πρόσφυγες. Ο Καναδάς αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση, προσπαθεί μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας (IRCC) να  είναι αφοσιωμένος στην παροχή προστασίας στις ευάλωτες αυτές ομάδες, υποστηρίζοντας τις χώρες υποδοχής και δημιουργώντας ευκαιρίες πέρα από την επανεγκατάσταση.

Στις 17 Ιανουαρίου, η Anna-Karine Asselin, πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, φιλοξένησε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά Allan Rock, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αξιωματούχοι από το IRCC. Με την καναδική αντιπροσωπεία συμμετείχαν σε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική και αντάλλαξαν τις βέλτιστες πρακτικές.

kanadas.jpg



Βασιζόμενος στις σημαντικές συζητήσεις, ο πρέσβης Asselin επέκτεινε τη συνομιλία στις 18 Ιανουαρίου φιλοξενώντας την εκδήλωση «Refugee Women in Risk: Protecting against Harm & Celebrating Strength», σε συνεργασία με το IRCC Rome, το Reed Smith LLP και το Lamp Lifeboat Ladder. Η Ελληνίδα υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και ο κεντρικός ομιλητής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, Άλαν Ροκ, συνέβαλαν με πολύτιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης σε πάνελ. Η εκδήλωση διευκόλυνε τις ανταλλαγές σχετικά με κρίσιμες πτυχές της προστασίας των γυναικών προσφύγων, ενσωματώνοντας απόψεις από πρόσφυγες και επιζώντες.

Οι συζητήσεις εμβαθύνουν σε τρόπους για να υποστηρίξουν τη θεραπεία τους από το τραύμα και την ανοικοδόμηση της ζωής τους. Οι εκπρόσωποι του IRCC πρόσφεραν μια επισκόπηση της ανθρωπιστικής παράδοσης και της δέσμευσης του Καναδά για την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της επέκτασης της πρόσβασης των προσφύγων σε λύσεις τρίτων χωρών πέρα από τα παραδοσιακά προγράμματα επανεγκατάστασης μέσω συμπληρωματικών οδών.

Περαιτέρω εμπλουτίζοντας τον διάλογο, συμμετέχοντες όπως η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Maria Clara Martin, η Nadina Christopoulou από το Melissa Network, η Kolbassia Haoussou από το Lamp Lifeboat Ladder, η Αφγανή συγγραφέας και πρόσφυγας Nasrin Soltan και η Mary Fabri, κλινική ψυχολόγος και διεθνής εμπειρογνώμονας, παρείχαν μια εις βάθος προοπτική των συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με τις προκλήσεις και την ανθεκτικότητα των γυναικών προσφύγων.

Η εκδήλωση παρουσίασε επίσης μια έκθεση τέχνης με το αξιόλογο έργο του Αλ Αμίν, ενός βραβευμένου Ιρακινού καλλιτέχνη που κατοικεί στην Ιορδανία. Ο Αλ Αμίν χρησιμοποιεί τη μοναδική του οπτική για τον παγκόσμιο πόνο για να δημιουργήσει πορτρέτα ατόμων που συχνά παραβλέπονται από την κοινωνία. Η έκθεση χρησίμευσε ως αντανάκλαση της ισχυρής τομής μεταξύ τέχνης και ακτιβισμού, ρίχνοντας φως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι.

Η πρέσβειρα Anna-Karine Asselin μοιράστηκε τους προβληματισμούς της σχετικά με την εκδήλωση: «Η σημερινή εκδήλωση στοχεύει να υπογραμμίσει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των επιζώντων βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας και τραύματος, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ο Καναδάς θα συνεχίσει να δημιουργεί ευκαιρίες πέρα από την επανεγκατάσταση μέσω κοινοτικής χορηγίας και οδών που βασίζονται σε δεξιότητες».

Η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη μετέφερε τη δέσμευσή της: «Με μεγάλη μου χαρά ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία της Εξοχότητάς της Πρέσβης του Καναδά — μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα μοιράζεται ιστορικά στενούς και γόνιμους δεσμούς. Η προστασία των γυναικών και των παιδιών σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων μεταξύ των ευάλωτων. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στη συλλογική μας βελτίωση. Μαζί, μέσα από αυτή τη νέα εποχή στη συνεργασία μας, θα τα καταφέρουμε». Η εκδήλωση προώθησε με επιτυχία ουσιαστικές συνομιλίες, συμβάλλοντας στη συλλογική δέσμευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες παγκοσμίως.